Sestavine

  • 80 g veganske margarine in še malo za model
  • 2 žlici mletih lanenih semen
  • 120 g temne čokolade
  • ½ žličke granul instantne kave
  • 125 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 70 g mletih mandljev
  • 50 g kakava v prahu
  • ¼ žličke soli
  • 250 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 ½ žličke vaniljeve arome
  • 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 170 °C. Kvadraten model s stranicami 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Laneno seme zmešamo s 6 žlicami vode in damo na stran za 5 minut.

2.

V kozici na nizki temperaturi stopimo čokolado s kavo, margarino in 0,6 dl vode. Pustimo, da se malo ohladi.

3.

Moko, pecilni prašek, mandlje, kakav in sol damo v skledo in zmešamo, da se znebimo grudic. Z metlico za stepanje v stopljeno čokoladno mešanico vmešamo sladkor in dobro stepemo, da nastane gladka in sijoča mešanica; pazimo, da se sladkor dobro stopi. Vmešamo namočeno laneno seme in vaniljevo aromo, nato pa še kandirane češnje, ki smo jih prej oplaknili in razpolovili, in mešanico z moko. Masa bo zdaj zelo gosta. Dobro jo zmešamo in preložimo v model. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino peciva, čist, a z vlažnimi drobtinami, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato narežemo na kocke. Rjavčke shranimo v nepredušno zaprti posodi in jih pojemo v 3 dneh.

4