Sestavine

kavni biskvit

  • 8 jajc
  • 200 g kristalnega sladkorja
  • 150 g masla
  • 150 g vrele kave
  • 150 g kakava
  • semena 1 vaniljevega stroka
  • 250 g sladke smetane
  • 400 g moke
  • ščepec soli
  • ½ zavitka pecilnega praška
  • sirup iz vode, sladkorja stroka za navlažitevn vaniljevega

ribezov pire

  • 300 g pireja črnega ribeza
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 3 g agarja
  • 7 g pektina

maskarponejeva vaniljeva krema

  • 300 g maskarponeja
  • 130 g kremnega sira
  • 130 g sladke smetane
  • semena 1 vaniljevega stroka
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica limonovega soka
  • 70 g rdečega ribeza (po želji)

sijoča glazura iz bele čokolade

  • 1,5 dl vode
  • 300 g sladkorja
  • 200 g kondenziranega mleka
  • 350 g bele čokolade
  • 40 g želatine v prahu

Priprava

1.

Za biskvit maslo, kavo, vaniljo in kakav skupaj stopimo na šibkem ognju in pazimo, da se ne prismodi. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.

2.

V skledi stepemo jajca in sladkor. Dodamo sladko smetano in stepamo naprej. Nato dodamo mešanico masla, kave in kakava. V drugo skledo presejemo moko, sol, pecilni prašek in dodamo v jajčno zmes. Maso razdelimo v dva modla za torte premera 16 cm, obložena s papirjem za peko, in pečemo na 180 stopinj 8 do 10 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.

3.

Za ribezov pire v kozici segrevamo pire črnega ribeza in sladkor, da mešanica zavre, nato dodamo agar in pektin. Kuhamo 1 do 2  minuti, da se agar in pektin aktivirata, in neprestano mešamo. Če se pojavijo grudice agarja ali pektina, mešanico zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pustimo, da se malo ohladi – toliko, da ni več vrelo.

4.

Za maskarponejevo kremo stepemo maskarpone, sladkor v prahu in semena vanilje, nato dodamo kremni sir. Narahlo vmešamo limonov sok in stepeno sladko smetano, na koncu po želji pa še svež ribez.

5.

Sestavimo torto. Oba biskvita prerežemo v dve plasti in navlažimo s sirupom, ki ga skuhamo iz vode, sladkorja in semen vaniljevega stroka. Spodnjo plast premažemo s ¾ kreme, to pa z ribezovim pirejem. Zgornjo plast biskvita obrežemo, da dobimo krog premera 10  cm, ki ga položimo na sredino ribezove plasti. Prazen prostor zapolnimo s kremo in z njo premažemo tudi vrh torte. Tako sestavimo še drugo torto in obe čez noč postavimo v zamrzovalnik.

6.

Naslednji dan pripravimo glazuro: vodo in sladkor zavremo, odstavimo z ognja, dodamo kondenzirano mleko in premešamo, da se vse lepo poveže. Z mešanico prelijemo nalomljeno belo čokolado in dodamo nabreklo želatino. Ko se temperatura glazure shladi na 40  °C, torto vzamemo iz zamrzovalnika in jo še zamrznjeno takoj glaziramo, nato jo postavimo v hladilnik. Po 6 urah, ko se odtali, jo lahko postrežemo.

Pire črnega ribeza

Kupimo že pripravljen pire ali uporabimo 1 kg osmukanega ribeza.

Nasvet

Torto okrasimo s svežim ribezom, po želji pa tudi z makroni ali drugimi piškoti, čokoladnimi lističi…

4