Sestavine

  • 8 rdečih paprik
  • 10 rdečih čilijev
  • za palec velik kos svežega ingverja
  • 8 strokov česna
  • 1 pločevinka (400 g) češnjevcev ali olupljenega paradižnika (pelatov)
  • 750 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 2,5 dl rdečega vinskega kisa

Priprava

1.

Paprikam odstranimo semena in jih grobo sesekljamo. Čilije grobo sesekljamo, semena pustimo. Ingver olupimo in grobo sesekljamo, česen olupimo. Vse damo v kuhinjski strojček in zelo drobno sesekljamo. Zmes postrgamo v kozico z debelim dnom in dodamo paradižnik, sladkor ter kis. Zavremo, nato pa znižamo temperaturo in nežno kuhamo približno 50 minut. Vmes poberemo pene, ki se nabirajo na površini, in občasno premešamo.

2.

Ko džem postane lepljiv, nadaljujemo s kuhanjem še 10 do 15 minut in pri tem pogosto mešamo, da se ne prismodi. Zdaj bi moral izgledati kot gosta kipeča lava. Pustimo, da se nekoliko ohladi, potem ga nadevamo v sterilizirane kozarce, zapremo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Na temnem mestu se bo obdržal do 3 mesece. Odprtega hranimo v hladilniku.

4