Sestavine

  • 800 g skuš
  • 250 g čebule
  • 1,5 dl oljčnega olja
  • 1,5 dl belega vina
  • 1 dl vinskega kisa
  • 4 stroki česna
  • majhen šopek peteršilja
  • 1 limona
  • moka za pomokanje
  • 2 lovorova lista
  • vejica rožmarina
  • sol in poper v zrnu

Priprava

1.

Skuše očistimo, jim odstranimo glave in drobovino (temeljito spraskamo črni del ob hrbtenici), jih operemo in osušimo. Čebulo narežemo na tanke rezance, limono pa na kolobarje. Česen in peteršilj sesekljamo.

2.

Manjše skuše pripravimo cele, večje pa prerežemo na pol. Ribe solimo, povaljamo v moki in jih na segretem oljčnem olju pečemo 3 minute na vsaki strani, tako da niso pečene do konca. Vzamemo jih iz ponve in preložimo v globljo kozico. Na isti maščobi posteklenimo čebulo, dodamo lovorova lista, rožmarin, česen in peteršilj. Zalijemo s kisom in belim vinom ter prekuhamo. Če je treba, dodamo tudi malo vode ali vina in kisa, tekočine mora biti toliko, da so ribe pokrite. Začinimo s soljo in poprom.

3.

S pripravljeno marinado prelijemo skuše v kozici, na vrh damo narezano limono in na nizki temperaturi kuhamo 6 do 8 minut. Pokrijemo in ohladimo. Jed je najokusnejša, ko vsaj en dan odleži v hladilniku, kjer jo lahko hranimo 4 dni.

3