Sestavine

  • 200 g cvetačnih cvetov
  • 200 g brokolijevih cvetov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 250 g kuhane kvinoje
  • 2 kuhani rdeči pesi
  • velika pest mlade špinače
  • 10 orehovih jedrc
  • 2 žlici tahinija (sezamove paste)
  • 3 žlice humusa
  • 1 limona
  • sol

Priprava

1.

Dan prej spečemo cvetačo in brokoli. Pečico segrejemo na 200  °C. Cvetačo in brokoli damo v velik pekač, zabelimo z oljem in solimo. Pečemo 25 do 30 minut, da se zlato rjavo obarvata in spečeta. Pustimo, da se popolnoma ohladita.

2.

Peso narežemo na rezine, orehe popražimo in nasekljamo. V 2 skledici razdelimo kuhano kvinojo, jo obložimo z na rezine narezano rdečo peso, nato s špinačo, cvetačo, brokolijem in orehi. V lončku zmešamo tahini, humus, sok ½  limone in 1 žlico vode. Solato zabelimo s prelivom, tik preden jemo. Preostalo polovico limone narežemo na krhlje in jo priložimo solati.

Opomba

Kvinojo pred kuhanjem dobro oplaknemo z vročo vodo, da se znebimo naravno prisotnih grenkih snovi. Kuhamo jo 15 do 20 minut oziroma po navodilih na zavitku. Kvinojo lahko skuhamo že dan prej.

Za humus ločevinko čičerke (400 g) oplaknemo in odcedimo. Skupaj s sokom ½ limone, 1  strokom česna, 2 žlicama oljčnega olja, 2 žlicama tahinija in ščepom soli gladko zmeljemo v multipraktiku.

3