Sestavine

  • 100 g masla in še malo za model
  • 200 g maslenih piškotov
  • 400 g maskarponeja
  • 420 g polnomastnega kremnega sira
  • 150 g sladkorja v prahu + 2 žlici za jagode
  • 1 strok vanilje
  • ščep soli
  • 2,25 dl sladke smetane
  • 600 g jagod
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 10 majhnih španskih vetrcev
  • užitne cvetlice za okras (po želji)

Priprava

1.

Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom in dno obložimo s papirjem za peko. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem zdrobimo v drobtine (ali pa jih zmeljemo v multipraktiku). Maslo stopimo, nato ga temeljito zmešamo z drobtinami. Maslene drobtine stresemo v model in jih v enakomerni plasti pritisnemo ob dno. Postavimo v hladilnik za 1 uro, da se podlaga strdi.

2.

V skledi z metlico stepemo kremni sir, maskarpone, sladkor, semena, ki smo jih postrgali iz razprtega vaniljevega stroka (strok prihranimo) in sol, da dobimo gladko in gosto kremo. Prilijemo smetano in na hitro zmešamo. Kremo naložimo na podlago v modlu, zgladimo površino in vrnemo v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč.

3.

Pol ure pred postrežbo damo jagode v skledo (večje razpolovimo), posujemo z 2 žlicama sladkorja v prahu, dodamo balzamični kis in priložimo prazen vaniljev strok. Pomešamo in pustimo, da se jagode malo zmehčajo in spustijo sokove. Četrtino jagod s sokovi vred pretlačimo skozi sito, da dobimo pire (ali pa jih zmeljemo v multipraktiku).

4.

Ko želimo torto ponuditi, jo z nožem obidemo od obodu, jo ločimo od modla in okrasimo z jagodami in španskimi vetrci (nekaj vetrcev nadrobimo). Pokapamo z jagodnim pirejem in po želji okrasimo še s cvetlicami.

Nasvet

Recept za španske vetrce najdete na tej povezavi.

4