Sestavine

bezgov biskvit

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 100 g bezgovega sirupa
  • 220 g moke
  • 10 g pecilnega praška
  • 150 g masla
  • bezgov sirup za navlažitev

bezgova krema

  • 350 g kremnega sira
  • 250 g kisle smetane
  • 120 g grškega jogurta
  • 150 g bezgovega sirupa
  • 120 g sladke smetane
  • 2 vrečki želatine v prahu

limonovo-bezgova marmelada (glazura)

  • 170 g kupljenega limonovega pireja
  • 70 g bezgovega sirupa
  • 50 g sladkorja v prahu (oziroma po okusu)
  • 3 g agarja
  • 6 g pektina

Priprava

1.

Za biskvit jajca in sladkor stepemo v bogato peno. Dodamo bezgov sirup in še malo stepemo. Potem vmešamo presejano moko in pecilni prašek, na koncu pa še stopljeno maslo. Nadevamo v model za torte premera 21 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo na 180  °C 10 do 12 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s prstom – če se ob pritisku vrne v prvotno obliko, zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, pa ostane čist, je pecivo pečeno. Pustimo, da se ohladi.

2.

Za bezgovo kremo v mešalniku kremni sir zmešamo s sladkorjem, nato počasi dodajamo kislo smetano in jogurt. Šele potem počasi dolivamo bezgov sirup. Na koncu dodamo stepeno sladko smetano in želatino, ki smo jo stopili v 10 žlicah vode. Vmešamo jo narahlo, da se zmes ne »sesiri« in ohrani rahlo teksturo.

3.

Ohlajen biskvit v modlu navlažimo z bezgovim sirupom, razredčenim z malo vode (odvisno, kako močan bezgov okus želimo). Kremo razprostremo na biskvit v modlu in postavimo v hladilnik za 4  ure, da se strdi.

4.

Za glazuro limonov pire, bezgov sirup in sladkor segrevamo do vrenja, nato dodamo agar in pektin ter kuhamo še 3  do 4 minute, da se mešanica zgosti. Pustimo 5 minut, da se malo ohladi, nato še s toplo glazuro prelijemo tortico. Počakamo, da se glazura strdi, nato odstranimo obod modla, po želji okrasimo s sadjem in postrežemo.

Limonin pire

Dobi se v bolje založenih supermarketih in specializiranih trgovinah.

4