Sestavine

  • 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
  • olje nevtralnega okusa za namastitev modla

osnova

  • 150 g mandljev
  • 150 g izkoščičenih datljev

»sirčkova« plast

  • 100 g kokosove smetane
  • 2 žlici stopljenega kokosovega olja
  • 2 žlici bistrega medu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • sok ½ limone

obloga

  • 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
  • 5 izkoščičenih datljev

Priprava

1.

Indijske oreške za 10 minut namočimo v vrelo vodo (ali čez noč v hladno vodo, če imamo čas). Kvadraten model velikosti 20 x 20 cm (najbolje z ločljivimi stranicami) lahno namažemo z oljem.

2.

Za osnovo v multipraktiku drobno zmeljemo mandlje in datlje, mešanico stresemo v model in jo pritisnemo ob dno ter s hrbtno stranjo žlice zgladimo. Model postavimo v zamrzovalnik, da se učvrsti.

3.

Medtem pripravimo »sirčkovo« plast. Indijske oreške odcedimo in jih polovico stresemo v multipraktik. Dodamo vse sestavine za »sirčkovo« plast in zmešamo v gladko kremo. Model vzamemo iz zamrzovalnika in osnovo premažemo s kremo. Postavimo v zamrzovalnik še za 30 do 40 minut, da se učvrsti.

4.

Za oblogo v multipraktiku skupaj zmeljemo 150 g borovnic, datlje in preostale indijske oreške. Model vzamemo iz zamrzovalnika in na kremo razporedimo oblogo, nato posujemo s preostalimi borovnicami. Vrnemo v zamrzovalnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti. (Sladico lahko v zamrzovalniku hranimo do 2  meseca.) Iz zamrzovalnika vzamemo 10 minut, preden postrežemo, in narežemo na 10 do 12 rezin.

Nasvet

Borovnice lahko nadomestimo z drugim jagodičjem ali pa zamenjamo oreške za osnovo – vzamemo na primer lahko navadne ali ameriške orehe (pekane). Ta sladica ne vsebuje glutena in če namesto medu vzamemo javorjev ali agavin sirup, bo primerna tudi za vegane.

3