Sestavine

testo

  • 2 dl mleka
  • 85 g masla
  • 2 veliki jajci
  • 550 g moke za kvašeno testo
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • ½ žličke soli

za sestavljanje

  • 150 g ameriških orehov (lahko tudi navadnih)
  • 125 g masla
  • 1 žlica mletega cimeta
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 1 žlička mletega muškatnega oreška
  • 225 g svetlega sladkorja muskovado
  • ščep soli

preliv

  • 100 g sladkorja v prahu
  • ½ žličke vaniljeve arome
  • 1 žlica mleka
  • ščep mletega cimeta
  • 2 žlici masla
  • olje za premaz sklede
  • moka za delovno površino (če mesimo ročno)
  • maslo za model

Priprava

1.

Najprej zamesimo testo. Mleko vlijemo v kozico, dodamo maslo in počasi segrevamo, da se maslo stopi in tekočina blago zavre. Odstavimo in nekaj minut počakamo, da se ohladi, nato z vilicami vtepemo jajci. V večji skledi zmešamo suhe sestavine, prilijemo tekoče sestavine in zmešamo v lepljivo testo. Počakamo 5 minut, nato ga stresemo na pomokano delovno površino. Gnetemo ga 5 do 10 minut, da postane gladko in prožno. Z malce olja premažemo veliko skledo, v katero položimo testo, ga obračamo, da ga po vsej površini naoljimo, nato skledo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Na toplem jo pustimo eno uro oziroma dokler se prostornina testa ne podvoji. Nato testo pregnetemo s kavljastim nastavkom za testo.

2.

Z maslom namažemo venčni model za kolače s premerom 25 cm. Orehe na suho popražimo, da zadišijo, in jih nasekljamo. Maslo stopimo v kozici. V srednje veliki skledi zmešamo začimbe s sladkorjem in ščepcem soli. Dno modla pokapamo z 2 žlicama stopljenega masla ter potresemo s 3 žlicami sladkorja z začimbami in 4 žlicami orehov.

3.

Testo natrgamo na približno 65 koščkov, iz katerih oblikujemo kroglice. Po 4 ali 5 kroglic naenkrat pomočimo v stopljeno maslo, pustimo, da odvečno maslo odteče, in jih povaljamo v sladkorju z začimbami. Polagamo jih v model, dokler ne prekrijejo dna. Tedaj jih potresemo s preostalimi orehi, nanje pa začnemo nalagati preostale v maslu in sladkorju povaljane kroglice. Če nam kaj masla in sladkorja ostane, ju porazdelimo po vrhu. (Na tej stopnji lahko sladico zamrznemo za največ 1 mesec. Pred peko najprej pustimo, da se odtaja v hladilniku, nato jo damo vzhajat na toplo.)

4.

Model pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na toplo. Testo naj vzhaja 1 uro oziroma dokler se njegova prostornina ne podvoji in se, ko ga potlačimo, ne dvigne več.

5.

Pečico segrejemo na 180 °C. Kolač pečemo 35 minut oziroma dokler ne naraste in dobi zlato rjavo skorjico. Ko ga vzamemo iz pečice, naj se v modlu ohlaja 5 minut, nato z modlom močno potolčemo po delovni površini. Kolač pustimo v modlu, da se ohladi do mlačnega.

6.

Naredimo preliv. Sladkor v prahu presejemo, maslo stopimo. Vse sestavine stepemo z metlico. Ko se bo maslo ohladilo, se bo preliv zgostil. Kolač zvrnemo na krožnik, ga pokapamo s prelivom, in počakamo, da se ta strdi. Kolače ne režemo, ampak kroglice trgamo z rokami.

Pripravimo vnaprej

Ta kolač lahko pripravimo za peko prejšnji dan in pustimo, da čez noč v modlu vzhaja v hladilniku. Zjutraj ga pustimo 45 minut do 1 uro, da se segreje na sobno temperaturo, in ga spečemo.

5