Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.

Prosena kaša s suhimi slivami
Prosena kaša je bila od nekdaj del slovenske tradicije.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, November 2019
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 do 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 lonček (2 dl) prosene kaše
- 6–8 dl mleka (odvisno od tega, kako gosto kašo želimo)
- 1–2 žlici sladkorja (po okusu)
- 2 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
- 12 mehkih suhih sliv
Priprava
Proseno kašo stresemo v cedilo, jo operemo in odcedimo. Slive narežemo na manjše koščke.
V kozici pristavimo mleko in mu dodamo vaniljev strok in sladkor. Ko mleko zavre, vanj vsujemo kašo, solimo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno 30 minut. Vmes večkrat premešamo, da se kaša ne prime dna kozice.
Ko je kaša že skoraj kuhana, prilijemo smetano in dodamo narezane slive. Dobro pomešamo in kuhamo še približno 5 minut. Če se nam zdi kaša pregosta, dodamo še malo mleka.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.