Sestavine

  • 225 g zmehčanega soljenega masla in še malo za modla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 100 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 velika jajca
  • 225 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 žlici mleka

krema

  • 200 g zmehčanega soljenega masla
  • 400 g sladkorja v prahu (najbolje rjavega, če ga dobimo, saj prispeva zlato barvo in karamelast okus)
  • 70 g karamelne omake

ko postrežemo

  • 3 žlice karamelne omake
  • koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Dva modla za torte premera 20 cm namažemo z maslom in ju obložimo s papirjem za peko.

2.

Moko zmešamo s pecilnim praškom. V drugi skledi maslo in obe vrsti sladkorja nekaj minut stepamo z električnim mešalnikom, da nastane svetlejša in penasta zmes. Dodamo vaniljo in jajca; jajca dodajamo vsako posebej izmenjaje z žlico moke. Vsakokrat dobro zmešamo, preden dodamo naslednje jajce in žlico moke. Dodamo preostalo moko in mleko. Maso razdelimo v modla in pečemo 25 do 30 minut, da se biskvit zlato rjavo obarva, se ob pritisku vrne nazaj v prvotni položaj in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pečena biskvita naj se nekaj minut ohlajata v modlih, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladita.

3.

Medtem pripravimo kremo. Maslo in sladkor v prahu damo v skledo in nekaj minut stepamo, da nastane svetla in zračna zmes. Z metlico na hitro vmešamo karamelno omako in po potrebi dodamo 1 žlico vrele vode, če je masa pregosta. Preden sestavimo torto, počakamo, da se biskvita do konca ohladita, sicer se bo krema stopila.

4.

En biskvit premažemo s polovico kreme in nanjo položimo drugi biskvit. Preostalo kremo nadevamo po vrhu torte in jo razmažemo z nožem ali hrbtno stranjo žlice. Do postrežbe shranimo na hladno. Preden postrežemo, torto pokapamo s 3 žlicami karamelne omake (če je omaka malce prečvrsta, jo na hitro pogrejemo v mikrovalovni pečici), tako da je nekaj steče čez rob torte, če nam je tako všeč. Okrasimo še s koščki mehkih karamelnih bonbonov ali čokolade in postrežemo. Za rojstni dan pa lahko dodamo še jedilne bleščice in svečke!

Za ljubitelje čokolade

Ljubitelji čokolade v testo dodamo 3 žlice kakava, sestavljeno torto pa pred postrežbo pokapamo s stopljeno in ohlajeno čokolado namesto s karamelno omako. Torto lahko okrasimo tudi s sesekljanimi oreški ali užitnimi cvetlicami.

Nasvet

Namesto soljenega masla lahko uporabimo tudi navadno (nesoljeno) maslo in sol dodamo posebej. Na 200 g masla vzamemo približno ½ žličke soli, ki jo temeljito stepemo z drugimi sestavinami.

 

Recept za karamelno omako poiščite tukaj.

 

5