Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla
  • 250 g moke
  • 225 g svetlo rjavega sladkorja
  • nastrgana lupina 2 pomaranč
  • 5 velikih jajc
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • ščep soli
  • moka in maslo za model

sirup

  • sok 2 pomaranč
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja

krema

  • 150 g zmehčanega masla
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 180 g polnomastnega kremnega sira

okras

  • 350 g mini čokoladnih jajčk

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180°C. Okrogel model za šarkelj (s prostornino vsaj 2,5 litra) premažemo z maslom, nato pa potresemo z malo moke; odvečno moko, ki se ni prijela masla (po vsej površini), stresemo ven. Vse sestavine za kolač z električnim mešalnikom stepemo v gladko testo. Z žlico ga naložimo v pripravljeni model, ga po vrhu poravnamo in pečemo 35 minut oziroma dokler ni zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist in se ga drži kvečjemu nekaj suhih drobtin, ko ga izvlečemo.

2.

Naredimo sirup. V manjšo kozico vlijemo sok pomaranč, katerih lupino smo nastrgali za v testo, in mu dodamo sladkor. Na srednji temperaturi segrevamo do konsistence redkega sirupa. Dno kolača na gosto prebodemo z zobotrebcem in ga prelijemo s polovico sirupa; ko ga vsrka, ponovimo z drugo polovico. Počakamo 15 minut, da se kolač hladi v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in pustimo, da se do konca ohladi na kuhinjski mrežici.

3.

Medtem ko se kolač hladi, pripravimo premaz. Penasto umešamo maslo s polovico sladkorja v prahu in vaniljevo aromo. Dodamo preostali sladkor v prahu in kremni sir ter stepemo v homogeno zmes. Ne stepamo več, kot je nujno, sicer bo masa postala preveč tekoča.

4.

Kolač po vsej površini premažemo s tanko plastjo kreme; pozorni smo na to, da zadelamo vse razpoke. Za 20 minut ga damo v hladilnik, da se krema strdi; če se nam mudi, pa ga za krajši čas postavimo v zamrzovalnik. Nato v enakomerno debeli plasti nanesemo še preostalo kremo. Premazan kolač se bo v hladilniku obdržal tri dni. Preden ga okrasimo in postrežemo, naj se segreje na sobno temperaturo.

5.

Mini jajčka razvrstimo po barvah. Razporedimo jih po vrhu kolača in rahlo potisnemo v premaz.

3