Sestavine

  • 100 g suhih brusnic
  • 150 g temnih ali svetlih rozin
  • 150 g temnih ali svetlih rozin
  • 150 g temne čokolade
  • 8 rumenjakov
  • 250 g rjavega sladkorja
  • 100 g medu
  • 100 g masla
  • 100 g kakava v prahu
  • 3 dl sladke smetane
  • 100 g nadrobljenih ingverjevih piškotov (ali speculaasov)
  • crème fraîche, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Brusnice in rozine damo v skledico in jih prelijemo z brendijem. Pustimo, da se namakajo, medtem pa model za 900-gramsko štruco obložimo s prozorno kuhinjsko folijo.

2.

Čokolado nalomimo na koščke in stopimo v vodni kopeli ali mikrovalovki. Pustimo, da se malo ohladi. Rumenjake v drugi skledi stepemo s sladkorjem in medom, da nastane rahla svetla masa, ki jo nato narahlo vmešamo v stopljeno čokolado. Mešanico spet postavimo nad kozico z vodo, ki nežno vre, in stepamo nekaj minut, da se zgosti.

3.

V kozici stopimo maslo s kakavom, pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato ga z metlico vmešamo v čokoladno mešanico. Sladko smetano stepemo, da nastanejo mehki vršički, in jo narahlo, da ohranimo čim več zračnih mehurčkov, vmešamo v čokoladno maso. Nato narahlo vmešamo še suho sadje in nadrobljene piškote. Mešanico postrgamo v pripravljeni model, prekrijemo s prozorno folijo in čez noč postavimo v zamrzovalnik.

4.

Ko želimo zmrzlino postreči, jo zvrnemo iz modla in z vročim nožem narežemo na rezine. Zmrzlina je odlična kar tako, prileže pa se ji tudi žlica crème fraîche.

Nasvet

Zmrzlino lahko pripravimo vnaprej – v  zamrzovalniku lahko ostane do 1  meseca.

4