Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 kg svinjskega plečeta
  • 2 čebuli
  • 2 stebli zelene
  • 3 pastinaki
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica moke
  • 3,3 dl jabolčnika
  • 8,5 dl piščančje jušne osnove
  • sol
  • poper
  • pest sesekljanega peteršilja za posip
  • krompirjev pire za prilogo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Meso narežemo na kocke, čebulo na trakove, stebelno zeleno na koščke, pastinak ostrgamo in ga narežemo na večje kose.

2.

V veliki težki ognjevarni kozici s pokrovko segrejemo olje in na njem v več porcijah rjavo popečemo meso. Meso poberemo iz kozice in v njej skupaj pražimo še čebulo, stebelno zeleno, pastinak in lovor 10 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Poprašimo z moko in dobro premešamo, nato dodamo popečeno meso in sokove, ki so se izcedili iz mesa.

3.

Prilijemo jabolčnik in jušno osnovo, da sta meso in zelenjava pokrita. Solimo, popramo in segrejemo do nežnega vrenja, nato kozico pokrijemo in postavimo v pečico za 2 uri. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo, po želji s krompirjevim pirejem.

Jabolčnik - mošt, sok, vino?

Jabolčnik, ki pri nas nosi številna imena – jabučnik, jabolkovec, jabošnica, tolkovec, tokc, tukla, pa tudi bunkovec in žvižgovec – se lahko uporabi na najrazličnejše načine.

4