Jabolka zmeljejo, iz njih iztisnejo sok in dobijo mošt. Zmleta jabolka pogosto namočijo ter iz njih po fermentaciji skuhajo žganje – običajno ga poimenujejo sadjevec.

Jabolčni mošt lahko pasterizirajo in ustekleničijo ter tako ohranijo sladek jabolčni sok. Lahko pa ga prepustijo fermentaciji in po enakem postopku kot iz grozdnega mošta nastane vino, iz jabolčnega pridobijo jabolčno vino. Ta se od grozdnega vina razlikuje predvsem po aromi in precej nižji stopnji alkohola, ki je okoli 5-odstotna. Med fermentacijo ima jabolčno vino veliko mehurčkov in še vedno veliko sladkorja. Takšno je odlična osvežilna pijača, ki pa jo je treba uživati zmerno.

Fermentacijo jabolčnega soka lahko usmerimo tudi tako, da dobimo jabolčni kis. Njegov okus je lahko različen in izbrati je treba takšnega, ki nam najbolj ustreza. O tej temi smo pisali v majski številki revije v rubriki Čarobni svet fermentirane hrane. Za najboljši rezultat predlagam metodo poskusov in napačnih odločitev.

Iz jabolčnega vina pa lahko z destilacijo pridobimo tudi pijačo, podobno brandiju in konjaku (več o tem preberite na strani 74). Francozi ga imenujejo calvados. Slovenskega še nisem zasledil.

Predvsem na spletu lahko kupite jabolčno vino različnih proizvajalcev. Poskusite različne in se odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza. Uporabite ga pri kuhanju in ga seveda poskusite kozarec ali dva. Morda ga najprej dodate masi za palačinke, ki bodo bolj rahle in aromatične, zraven pa ponudite jabolčno vino. Potem pa se pogumno lotite receptov, ki smo jih zbrali na naslednjih straneh.

Preberite več v septembrski številki revije Dober tek.

OZNAKE