Sestavine

  • 200 g ržene moke
  • 200 g polnozrnate pšenične moke
  • 2 žlici sojine moke
  • ½ žličke mletega cimeta
  • ½ žličke mletih nageljnovih žbic
  • ½ žličke naribanega muškatnega oreška
  • ½ žličke pimenta
  • noževa konica mletega kardamoma
  • 1 zvrhana žlička sode bikarbone
  • 300 g medu
  • 2 žlici olja
  • moka za delovno površino
  • voda ali mleko za premaz

glazura

  • 250 g sladkorja
  • 1 beljak
  • malo limonovega soka
  • jedilne barve

Priprava

1.

V skledi zmešamo vse tri vrste moke in začimbe. Sodo bikarbono raztopimo v ½ dl vode in jo skupaj z medom in oljem dodamo k moki. Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prozorno folijo in ga damo za dan do dva počivat na hladno.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Testo pregnetemo in ga na pomokani površini razvaljamo na ½ centimetra debelo. Z modelčki izrežemo različne oblike in piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo jih z vodo ali mlekom in jih za približno 15 minut damo v pečico. Ko so pečeni, naj se malo ohladijo v pekaču, nato jih prestavimo na krožnik.

3.

Ko se medenjaki povsem ohladijo, za glazuro zmešamo sladkor v prahu, beljak, limonov sok in toliko mlačne vode, da dobimo gosto gladko maso. V del mase lahko po želji dodamo jedilne barve. Za barvanje medenjakov uporabimo čopič, če pa želimo risati obrobe in drobne okraske, obarvano maso damo v vrečko za živila, ki ji odrežemo majhen vogalček. Zdaj se okraševanje medenjakov lahko začne!

Sojina moka

Ena jedilna žlica sojine moke, zmešana z dvema žlicama vode, nadomesti eno jajce.

Nasvet

Če na praznični smrečici želimo okusne okraske, še vroče medenjake prestavimo na ravno delovno površino in vanje z leseno palčko naredimo luknjice. Ko bodo ohlajeni in okrašeni, skozi luknjice napeljemo trakec in medenjake obesimo na smrečico.

4