Sestavine

  • 1 kg svinjskega kareja brez kosti
  • sol in poper
  • 1 čajna žlička kumine
  • 2 stroka česna
  • 1 velika čebula
  • 3 mokasti krompirji
  • 2 srednje velika korenčka
  • 1 manjši por
  • ½ manjše cvetače
  • 3 žlice olja
  • 0,6 dl belega vina

Priprava

1.

Krompir operemo, olupimo in s kroglastim nožem za melono izdolbemo majhne kroglice. Da ne potemnijo, jih damo v vodo z malo limonovega soka. Por in korenček očistimo, operemo in narežemo. Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Meso natremo s soljo, poprom, kumino in česnom, čebulo nasekljamo.

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. V dovolj velikem pekaču močno segrejemo olje in kare z vseh strani popečemo do lepe barve. Meso vzamemo iz pekača in ga shranimo na toplem. Čebulo zlato rjavo prepražimo v pečenkinem soku in zalijemo z vinom.

3.

Meso vrnemo v pekač in ga v pečici pečemo približno 40 minut, vmes ga večkrat zalijemo z lastnim sokom. Nato dodamo zelenjavo, malo posolimo in popopramo ter pokrito pečemo še 20   minut. Ko je meso pečeno, ga pustimo še 20 minut počivati in ga šele nato narežemo na rezine ter ponudimo z zelenjavo.

5