Sestavine

  • 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
  • 100 g poltrdega sira
  • 30 g suhih marelic
  • sol
  • poper
  • malo mlete kumine
  • 2 rožmarinovi vejici
  • olje za peko

omaka

  • 1 žlica masla
  • 1 šalotka
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 30–50 g hladnega masla
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Na zgornji strani kareja naredimo z nožem dve globoki vzdolžni zarezi. Meso začinimo s soljo, poprom in kumino. Sir narežemo na trakove. Marelice nekoliko zmehčamo v vodi, nato pa narežemo na majhne kose. V eno mesno zarezo napolnimo marelice, v drugo pa sir. Meso povežemo z vrvico, da ohrani svojo obliko.

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. Meso v ponvi na vročem olju na vseh straneh lepo popečemo. Preložimo ga v pekač, dodamo rožmarinove vejice in pečemo v pečici približno eno uro. Vmes ga večkrat zalijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Pečenko vzamemo iz pekača in prihranimo na toplem.

3.

Medtem olupimo in drobno narežemo šalotko. K soku od pečenja dodamo malo masla, nato pa šalotko, ki jo zdušimo in zalijemo z rdečim vinom. Omako nekoliko povremo, obogatimo s hladnim maslom in začinimo. Meso narežemo na rezine in postrežemo s pripravljeno omako. Zraven ponudimo pečen krompir in korenček.

17