Sestavine

  • 1 kg pastinaka
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
  • malo mlete kumine
  • 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode

Priprava

1.

Pastinak operemo, olupimo in narežemo na približno enako velike kocke. Čebulo in česen olupimo. Čebulo drobno narežemo, česen pa zmečkamo z nožem. V kozici močno segrejemo oljčno olje. Čebulo zarumenimo, dodamo česen, lovor, mleto papriko in paradižnikovo mezgo, zmešamo ter dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo.

2.

V kozico dodamo na kocke narezan pastinak, premešamo, nato pa počasi kuhljamo 15 do 20 minut. Če pastinak vsrka preveč tekočine, dolijemo še malo zelenjavne osnove ali vode.

3.

Preden golaž postrežemo, ga začinimo s kumino, soljo in poprom. Zraven ponudimo polnovredni kruh ali poljubne testenine.

4