Sestavine

  • 300 g suhega fižola češnjevca
  • 200 g krompirja
  • 150 g testenin
  • 400 g suhih svinjskih reber in/ali pršutova kost
  • 1 lovorov list
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 60 g slanine
  • 2 stroka česna
  • košček zelene
  • poper in sol

Priprava

1.

Fižol preberemo in ga čez noč namočimo. V velik lonec damo kuhat kos pršuta in (ali) rebra. Zavremo, in ko je meso na pol kuhano, dodamo odcejen fižol in lovorov list. Če želimo, lahko fižol prej nekoliko pokuhamo, precedimo in zavržemo vodo, v kateri se je kuhal. Čebulo olupimo in sesekljamo. Česen olupimo. Na segretem olju prepražimo čebulo in jo dodamo v jed.

2.

Zdaj pripravimo pesto. Slanino, česen in zeleno skupaj zelo drobno sesekljamo, da dobimo enotno gladko maso, ki jo vmešamo v mineštro. Ko je fižol že na pol kuhan, dodamo na kockice narezan krompir. Kuhamo ga 20 minut, nato dodamo testenine in jed skuhamo do konca. Po potrebi solimo in popramo.

Nasvet

S soljo bodimo varčni, saj je slano že prekajeno meso.

3