Sestavine

  • 250 g ajdove kaše
  • 4 srednje velike rdeče čebule
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 2 majhna stroka česna
  • 3 žličke zaatarja (lahko uporabimo tudi mešanico kumina in koriandra)
  • 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 40 g popraženih oluščenih pistacij
  • 40 g popraženih lešnikov
  • 6 debelih datljev sorte medjool
  • majhen šopek peteršilja
  • sol in poper
  • 6 velikih rdečih paprik

Priprava

1.

V veliki kozici zavremo osoljeno vodo, vanjo vsujemo oplaknjeno ajdovo kašo in jo kuhamo 10 do 12 minut, da se zmehča, a je še malo čvrsta na ugriz. Odcedimo jo in prihranimo.

2.

Čebulo narežemo na trakove. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo 4 žlice olja in na njem pražimo čebulo 5  do 7 minut, da se začne mehčati. Dodamo strt česen in zaatar ter pražimo še 1 minuto. Primešamo sladkor, pražimo še 3  minute, nato vmešamo rdeči vinski kis. Karamelizirano čebulo dodamo k ajdovi kaši in dobro zmešamo. Dodamo preostalo oljčno olje, pistacije, grobo nasekljane lešnike, drobno narezane datlje in pol sesekljanega peteršilja, solimo in popramo.

3.

Paprike vsako posebej zavijemo v aluminijasto folijo in jih na žaru pečemo 20  minut, medtem jih občasno obrnemo. Lahko pa jih položimo na pekač in 20 minut pečemo v pečici pri 200 °C – brez folije, da se bodo malo obarvale.

4.

Paprike odvijemo in jim odrežemo vrhove. Odstranimo semena in jih nadevamo z ajdovim nadevom. Posujemo s preostalim peteršiljem in ponudimo.

3