Sestavine

  • 250 g ajdove kaše
  • 2 žlici hladno stiskanega repičnega olja
  • 1 srednje velik ali 2 majhna jajčevca
  • 8 celih mladih čebulic
  • 1 pločevinka (400 g) zelene leče
  • 30 g suhih češenj, višenj ali brusnic
  • 8 orehovih jedrc
  • sok 1 limone
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • majhen šopek kopra
  • 30 g mehkega kozjega sira
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Ajdovo kašo dobro splaknemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo v pol litra rahlo osoljene vode in jo po potrebi odcedimo. Pomešamo jo z oljem in pustimo, da se ohlaja 5 minut.

2.

Medtem na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ponev. Jajčevce podolgem narežemo na centimeter debele rezine in jih pečemo 5 minut, da se zmehčajo in so malo ožgani. S prijemalkami jih poberemo iz ponve in prihranimo. Enako ponovimo s celimi mladimi čebulicami, ki smo jim odrezali vrhove.

3.

Toplo kašo zmešamo z odcejeno lečo, grobo nasekljanimi suhimi češnjami, višnjami ali brusnicami, drobno nasekljanimi orehi, limonovim sokom, čilijem in večino drobno nasekljanega kopra, solimo in popramo. Naložimo na servirni krožnik, obložimo s pečenimi jajčevci in mladimi čebulicami ter posujemo s preostalim sesekljanim koprom in nadrobljenim kozjim sirom.

4