Sestavine

  • 2 dl mleka
  • 50 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 450 g moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
  • 7 g (1 vrečka) suhega kvasa
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 75 g svetlo rjavega sladkorja
  • ščep soli
  • 1 jajce
  • rastlinsko olje za skledo

nadev

  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 150 g zmehčanega masla
  • 2 žlici mletega cimeta
  • ščep soli

obliv

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1⁄4 žličke vaniljevega izvlečka ali arome

Priprava

1.

Za testo v kozici nežno segrejemo mleko in maslo le toliko, da se maslo stopi. Pustimo, da se mešanica nekoliko ohladi in je topla na dotik (ne sme biti vroča). Moko vsujemo v veliko skledo in dodamo kvas, cimet, sladkor in sol. Prilijemo toplo mlečno mešanico, dodamo razžvrkljano jajce, pomešamo in nato z rokami zamesimo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in gnetemo približno 10 minut, da postane prožno. (To lahko naredimo tudi v samostoječem mešalniku s kljukastim nastavkom – trajalo bo kakšnih 5 minut.) Testo oblikujemo v kepo in jo položimo v naoljeno skledo. Pokrijemo jo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

2.

Medtem z električnim mešalnikom dobro zmešamo sestavine za nadev. Postavimo na stran.

3.

Model za torte premera 20 cm namažemo z maslom. Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in ga na hitro pregnetemo, da iztisnemo zrak. Nekaj minut ga pustimo počivati, nato ga razvaljamo v pravokotnik velikosti 30 x 50 cm, tako da je krajša stranica obrnjena proti nam. Po celotni površini ga premažemo z nadevom. Nato ga po dolžini razrežemo na 4 trakove. Prvi trak čvrsto zvijemo v polža, začenši pri krajši stranici, nato ga položimo na začetek drugega traku in spet zvijemo, da dobimo večjega polža. Tega položimo na začetek tretjega traku in spet zvijemo, nato pa ponovimo še z zadnjim trakom testa. Na koncu dobimo enega velikega cimetovega polža, ki je videti nekoliko neugledno, a brez skrbi, testo bo še vzhajalo in se lepo oblikovalo v modelu. Polža položimo v pripravljeni model, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati od 45 minut do 1 ure oziroma toliko časa, da naraste in se razširi približno za tretjino.

4.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Model postavimo v pečico in polža pečemo 45 do 50 minut, da se napihne, zlato obarva ter skoz in skoz speče. Če proti koncu peke začne temneti, ga pokrijemo z aluminijasto folijo.

5.

Medtem zmešamo sladkor v prahu, vaniljo in 3 žlice vode, da dobimo redek obliv. Polža pustimo, da se 15 minut ohlaja v modelu, nato ga vzamemo ven, pobrizgamo z oblivom in pustimo, da se še malo ohladi na kuhinjski mrežici (najboljši je še topel). Z nazobčanim nožem ga narežemo na kose ali pa ga sproti trga vsak sam. V nepredušno zaprti posodi se obdrži 2 dni.

Opomba

Cimetov polž je odličen tudi z vaniljevo omako. Pripravimo jo iz 3,5 dl mleka, v katerem skuhamo približno 1⁄3 vrečke vaniljevega pudinga in žlico sladkorja. V tem primeru lahko sladkorni obliv izpustimo.

5
OZNAKE