Mini pite z marmelado

Mini pite z marmelado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Februar 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 12 mini pit
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g moke
- 125 g ohlajenega masla
- ščep soli
- srednje veliko jajce
- semena 1 vaniljevega stroka (po želji)
- 100 g najljubše marmelade
- moka za delovno površino
- maslo za pekač
Priprava
Moko, na kocke narezano maslo in sol damo v skledo ter zmanemo s konicami prstov (ali pa zmešamo v multipraktiku). Ko mešanica na videz in otip spominja na sveže drobtine, z jedilnim nožem vmešamo jajce in semena, ki smo jih postrgali iz vaniljevega stroka. Dodamo 1 žlico mrzle vode, nato testo zgnetemo z rokami – a pazimo, da ne gnetemo preveč. Če se testo noče sprijeti, dodamo še 1 žlico vode, več pa je raje ne dodamo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač z 12 vdolbinami za mini pite namažemo z maslom (lahko uporabimo tudi posamezne mini modelčke za pite). Delovno površino poprašimo z moko. Ohlajeno testo odvijemo in razvaljamo približno 3 mm debelo, nato iz njega izrežemo kroge, ki so 1 cm večji od vdolbin pekača. Vsako podlago za pito nadevamo z 1 do 2 žličkama izbrane marmelade, iz preostalega testa pa izrežemo srčke ter z njimi pokrijemo marmelado.
Pekač postavimo v pečico za 15 do 18 minut, da nadev malce zabrbota. Pustimo, da se nekaj minut ohlajajo v pekaču, potem pa jih previdno prenesemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladijo.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.