Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 3 paprike najljubše barve
  • 6 strokov česna
  • 1 žlička semen kumina ali ½ žličke
  • mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
  • ščep dimljene sladke mlete paprike
  • 350 g riža basmati
  • 6,5 dl vroče zelenjavne jušne osnove

ko postrežemo

  • drobno nasekljan koriander ali na kolobarčke narezana mlada čebulica

Priprava

1.

Čebulo drobno nasekljamo, papriko očistimo in drobno narežemo, česen drobno sesekljamo ali stremo. V veliki kozici s pokrovko segrejemo olje, dodamo čebulo, papriko, česen in kumin ter nežno pražimo 8 do 10 minut, da se zelenjava zmehča in zlato rjavo obarva. Primešamo paradižnikovo mezgo in mleto papriko ter pražimo še 1 minuto, nato primešamo riž.

2.

Prilijemo jušno osnovo, pokrijemo s pokrovko in zavremo. Na hitro pomešamo, spet pokrijemo in postavimo na najmanjšo možno temperaturo. Nežno kuhamo 10 minut. Štedilnik ugasnemo in pokrito pustimo stati še 10 minut. Če bomo riž takoj ponudili, primešamo sesekljan koriander ali narezano mlado čebulico, drugače pa pustimo, da se riž ohladi in ga shranimo v hladilnik, tik pred postrežbo pa ga na hitro popražimo in na koncu primešamo koriander ali mlado čebulico.

3