Sestavine

testo

  • 180 g moke
  • 90 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • ščepec nastrgane pomarančne lupinice
  • ščepec nastrgane limonove lupinice

skutna krema

  • 125 g skute
  • 6 žlic mleka
  • 6 žlic sladke smetane
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička limonovega soka
  • ščepec vaniljevega sladkorja
  • ščepec nastrgane limonove lupinice
  • 14 marelic
  • 2 žlici mareličnega likerja

preliv

  • 4 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Priprava

1.

Vse sestavine za krhko testo damo na delovno površino in z obema rokama hitro zgnetemo v voljno testo. Testo oblikujemo v kepo, jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo za 2 uri v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.

2.

Testo tanko razvaljamo in z njim obložimo dno in obod (do polovične višine) tortnega modla s premerom 22 cm. Testo dobro pritisnemo ob obod modla, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. Testo obložimo s papirjem za peko in suhim fižolom ter postavimo v pečico za 8 do 10 minut, nato odstranimo fižol in papir ter ohladimo. Temperaturo pečice znižamo na 170 °C.

3.

Skutno kremo pripravimo tako, da damo vse sestavine razen mleka v skledo in dobro stepemo z električnim mešalnikom. Nato počasi prilivamo toliko mleka, da dobimo primerno gosto kremo, ki jo prihranimo na hladnem.

4.

Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in marelične polovice pokapamo z likerjem. Skutno kremo nadevamo v pečeno testo in obložimo z marelicami, potem pa pečemo približno 15 minut pri 170 °C.

5.

Sestavine za preliv gladko zmešamo z metlico. Marelice prelijemo s pripravljenim prelivom in pito pečemo še približno 30 minut. Nekoliko ohlajeno pito z ostrim nožem ločimo od oboda modla, jo preložimo na servirni krožnik in narežemo na kose.

4