Sestavine

  • 140 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 50 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 200 g rjavega kristalnega sladkorja
  • 1 žlička pomarančnega ali vaniljevega izvlečka ali arome
  • 3 velika jajca
  • 225 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 50 g koruznega škroba
  • 2 žlici makovih semen in še malo
  • 4 bio mandarine (lupinica 3 sadežev in 1 dl soka)

obliv

  • 140 g zmehčanega masla
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 140 g crème fraîche ali kisle smetane
  • lupinica 2 mandarin
  • 1 žlica nasekljanih arancinov (po želji)

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C. 900-gramski model za štruco namažemo z maslom. Dno in končni stranici obložimo z dolgim trakom papirja za peko.

2.

V skledi stepemo maslo, crème fraîche ali kislo smetano, sladkor in izvleček, da dobimo svetlo penasto maso. Eno po eno vtepemo jajca, nato vmešamo moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, mak ter lupinico in sok mandarin. Maso postrgamo v model in v srednjem delu pečice pečemo 1 uro do 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se pecivo 20 minut ohlaja v modelu, nato ga previdno zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.

3.

Medtem pripravimo obliv. Skupaj stepemo maslo, sladkor v prahu in crème fraîche ali kislo smetano, da nastane svetla penasta masa. Dodamo pol količine mandarinine lupinice in stepemo le toliko, da jo vmešamo, nato obliv pokrijemo in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in je dovolj gost, da ga lahko namažemo ali nabrizgamo.

4.

Obliv namažemo po površini kolača ali pa ga damo v vrečko za živila, odrežemo vogalček in po vrhu nabrizgamo črte. Posujemo s preostalo lupinico, po želji tudi z nasekljanimi arancini in še s ščepom maka. V nepredušno zaprti posodi se obdrži 2   do 3   dni.

4