Sestavine

  • 250 g masla
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 1,5 dl vode
  • 200 g kokosove moke
  • 400 g mleka v prahu
  • 90 olupljenih praženih lešnikov
  • Kokosova moka za povaljanje
  • Male papirnate košarice

Priprava

1.

Maslo stopimo, mu dodamo sladkor, vodo in kokosovo moko ter skuhamo gost sirup. Primešano mleko v prahu in mešamo tako dolgo, da v masi ni nobene grudice. Moko ohladimo.

2.

V roko vzamemo košček mase, jo nekoliko sploščimo, vstavimo lešnik in oblikujemo kroglico. Nekoliko ohlajene kroglice povaljamo v kokosovi moki.

Še več kroglic ...

Višnjeve kroglice

200 g grobo zdrobljenih piškotov rahlo pokapljamo z višnjevim likerjem. 1 rumenjak zmešamo s 100 g zmehčanega masla ter dodamo 100 g sladkorja v prahu in piškote. Zmešamo, da nastane enotna masa, nato primešamo 100 g stopljene čokolade in maso ohladimo. Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice in v vsako vstavimo eno vloženo višnjo (iz likerja ali kompota). Kroglice zložimo na pekač in jih prelijemo s 100 g čokoladne glazure. Ko se čokolada strdi, kroglice preložimo v papirnate košarice. (za 30 kroglic)

Kroglice s kremnim likerjem

V kozici zavremo 1,5 dl sladke smetane in dodamo 240 g narezane mlečne čokolade ter 30 g kakavovega masla. Maso ohlajamo med občasnim mešanjem z metlico, da postane kremasta. Primešamo 0,5 dl kremnega likerja (npr. Bailey’s), maso napolnimo v brizgalno vrečko z gladkim nastavkom in na papir za peko nabrizgamo kupčke. Ohladijo naj se le toliko, da jih lahko še oblikujemo. Iz mase oblikujemo kroglice, jih prelijemo z 200 g čokoladne glazure, nato jih, še preden se glazura strdi, vsako posebej povaljamo v cedilu z grobimi luknjicami, da dobijo hrapav videz.

Recept za sladke rumove kroglice, datljeve kroglice in čokoladne tartufe najdete na tej povezavi.

Nasvet

Če oblikovane kroglice najprej ohladimo in povaljamo v stopljeni beli čokoladi, šele nato pa v kokosovi moki, dobimo praline rafaelo.

5