Sestavine

  • 250 g kislega zelja
  • 1 debel krompir
  • 5 dl goveje juhe
  • 2 brinovi jagodi
  • 2 lovorova lista
  • 15 g prekajene slanine
  • 2 dl sladke smetane
  • sol in poper
  • 2,5 dl olja za cvrenje

Priprava

1.

Kislo zelje operemo in ožmemo. Slanino narežemo na drobne kocke. Krompir olupimo in prav tako narežemo na kocke. Zelje (100 g ga prihranimo za okras) pristavimo z govejo juho. Dodamo krompir, začimbe in narezano slanino ter kuhamo 20 minut.

2.

Juho odstavimo, zmešamo s paličnim mešalnikom (ali pretlačimo skozi cedilo) in ponovno zavremo. Temperaturo znižamo, vmešamo sladko smetano in odstavimo. Na ne prevročem olju hrustljavo ocvremo prihranjeno surovo kislo zelje. Juho nalijemo v vroče krožnike in okrasimo z ocvrtim kislim zeljem.

4