Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Jagnjetina na žaru z metino omako in krompirjevo solato
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + vsaj 2 uri za mariniranje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 manjše jagnječje stegno (pribl. 1 ½ kg), metuljasto razprto (prosimo mesarja, naj ga tako pripravi)
metina omaka
- 100 g sveže mete (lističe osmukamo)
- majhen šopek koriandra
- 3 stroki česna
- za prst velik kos ingverja
- 2 zelena čilija (po želji jima odstranimo semena)
- 2 žlički popraženih semen kumina (orientalske kumine)
- sok 1 limone
- dober ščep soli
krompir
- 800 g mladega krompirja
- 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
- 2 mladi čebulici
- 200 g grškega jogurta
Priprava
Najprej pripravimo omako. Vse sestavine in kanček vode damo v majhen sekljalnik ali multipraktik in zmeljemo v grobo pasto. (Omaka se v hladilniku obdrži do 2 dni.)
Tretjino omake uporabimo kot marinado za jagnjetino in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko pa tudi do 24 ur. Za krompirjevo solato krompir razpolovimo in ga skuhamo. Posebej skuhamo tudi grah. Oboje odcedimo in pustimo, da se ohladi. Zmešamo z narezano mlado čebulico in zabelimo s tretjino metine omake in jogurtom. Solato lahko pripravimo dan prej in jo shranimo v hladilniku. Ven jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.
Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato. Jagnječje stegno z notranjo stranjo navzdol pečemo približno 25 minut, nato ga obrnemo in ga na zunanji strani pečemo še 15 minut, da je ožgano in cvrči. Ko je jagnjetina pečena, kot nam je všeč, jo na ogretem krožniku pustimo počivati, da se sokovi razporedijo po mesu. Nato jo narežemo na debele rezine in prestrežemo sokove. V skledi zmešamo mesne sokove s preostalo metino omako in postrežemo skupaj z mesom in krompirjevo solato.
Nasvet
Jagnjetino lahko spečemo tudi v pečici. Pečico segrejemo na 220 °C, meso položimo na pekač in ga pečemo 15 minut, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 20 minut. Pečeno meso pustimo počivati 15 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.