Sestavine

  • 1 manjše jagnječje stegno (pribl. 1  ½ kg), metuljasto razprto (prosimo mesarja, naj ga tako pripravi)

metina omaka

  • 100 g sveže mete (lističe osmukamo)
  • majhen šopek koriandra
  • 3 stroki česna
  • za prst velik kos ingverja
  • 2 zelena čilija (po želji jima odstranimo semena)
  • 2 žlički popraženih semen kumina (orientalske kumine)
  • sok 1 limone
  • dober ščep soli

krompir

  • 800 g mladega krompirja
  • 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 2 mladi čebulici
  • 200 g grškega jogurta

Priprava

1.

Najprej pripravimo omako. Vse sestavine in kanček vode damo v majhen sekljalnik ali multipraktik in zmeljemo v grobo pasto. (Omaka se v hladilniku obdrži do 2 dni.)

2.

Tretjino omake uporabimo kot marinado za jagnjetino in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko pa tudi do 24 ur. Za krompirjevo solato krompir razpolovimo in ga skuhamo. Posebej skuhamo tudi grah. Oboje odcedimo in pustimo, da se ohladi. Zmešamo z narezano mlado čebulico in zabelimo s tretjino metine omake in jogurtom. Solato lahko pripravimo dan prej in jo shranimo v hladilniku. Ven jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.

3.

Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato. Jagnječje stegno z notranjo stranjo navzdol pečemo približno 25  minut, nato ga obrnemo in ga na zunanji strani pečemo še 15 minut, da je ožgano in cvrči. Ko je jagnjetina pečena, kot nam je všeč, jo na ogretem krožniku pustimo počivati, da se sokovi razporedijo po mesu. Nato jo narežemo na debele rezine in prestrežemo sokove. V skledi zmešamo mesne sokove s preostalo metino omako in postrežemo skupaj z mesom in krompirjevo solato.

Nasvet

Jagnjetino lahko spečemo tudi v pečici. Pečico segrejemo na 220 °C, meso položimo na pekač in ga pečemo 15 minut, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 20 minut. Pečeno meso pustimo počivati 15 minut.

5