Sestavine

  • jagnječje stegno, težko pribl. 2,5 kg
  • 1 glavica česna
  • 1 šopek rožmarina
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 kozarec rdečega vina (pribl. 1,5 dl)
  • 1,2 l goveje ali jagnječje jušne osnove

Priprava

1.

Najprej meso pretaknemo s česnom in rožmarinom. Z ostro konico noža naredimo po vsej površini vsaj 30 majhnih zarez. Olupimo samo 4 stroke česna, jih tanko narežemo in v vsako zarezo potisnemo eno rezinico; nato vanjo zapičimo še rožmarinov vršiček ali šopek iglic. Če delamo to vnaprej, meso po tem koraku dobro pokrijemo in spravimo v hladilnik. Ven ga vzamemo eno uro pred peko.

2.

Pečico segrejemo na 190 °C. V veliki ponvi segrejemo malo olja in na njem popečemo jagnječje stegno, da porjavi po vseh straneh. Korenček narežemo na večje kose, čebulo pa na četrtine; oboje porazdelimo po velikem pekaču skupaj s preostalim neolupljenim česnom in rožmarinom, prilijemo vino in jušno osnovo ter na vse to položimo stegno.

3.

Pečemo približno 1 uro in 45 minut. Nekako na polovici peke stegno obrnemo, tako da se bosta obe strani nekaj časa dušili v tekočini na dnu pekača. Pečeno stegno vzamemo iz pekača in pokritega z aluminijasto folijo shranimo na toplem za kakih 30 minut.

4.

Medtem ko pečenka počiva, naredimo omako. Ves sok, ki se je nabral v pekaču, precedimo v kozico. Ta tekočina bi morala biti mastna, gosta in s čudovitim okusom po jagnjetini. Če želimo ta okus še okrepiti, jo malo pokuhamo; odstranimo maščobo, ki se je nabrala na površini. Jagnječjo pečenko postrežemo z omako, dofineškim krompirjem, maslenim porom* in muškatno bučo*.

Opomba

Masleni por

Šest tanjših porov obrežemo in očistimo ter narežemo na kose, dolge okoli 5 cm. Operemo jih z mrzlo vodo ter na kratko odcedimo. Veliko ponev segrejemo, nato vanjo najprej stresemo por in dodamo za oreh masla. Pokrijemo in dušimo 6 minut; občasno pomešamo. Vode, ki je ostala na poru od pranja, bi moralo biti dovolj, da se bo skuhal v pari. Preden postrežemo, ga solimo in popramo.

Pečena muškatna buča

Pečico segrejemo na 190 °C. Olupimo 2 muškatni buči, ju prerežemo na polovico in očistimo semenja. Bučno meso narežemo na kose, velike približno 5 cm, in jih stresemo v večji oplasten pekač. Pokapamo z malo medu in potresemo z žlico timijanovih lističev. Pečemo 45 minut oziroma, da se buča zlato obarva in se povsem zmehča. (Lahko jo pečemo tudi zadnjih 15 minut z jagnjetino, peko pa dokončamo, potem ko vzamemo meso iz pekača in ga pustimo, da počiva.)

9