Jabolčna pita z zeleno in slanino

Jabolčna pita z zeleno in slanino
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2014
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + počivanje testa
KOLIČINA: 6 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
testo
- 200 g moke
- ščep soli
- 120 g masla
nadev
- 300 g gomolja zelene
- 3 jabolka
- 2 žlički limonovega soka
- 100 g smetane
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- sol
- poper
- 16 trakov slanine
- moka za delovno površino
- maslo za pekač
Priprava
Moko in sol zmešamo v skledi, maslo narežemo na kockice in ga vmešamo v moko. Sestavine zmešamo, da se naredijo drobtine, nato jim prilijemo 0,5 dl vode in zgnetemo v testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo jo v folijo in položimo v hladilnik, kjer naj počiva 3 ure.
Zeleno olupimo in fino naribamo. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih prav tako naribamo. Zeleno in jabolka v skledi zmešamo z limonovim sokom.
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v krog. Pekač za pito premera 23 cm namastimo in ga obložimo s testom.
Smetano, jajce in rumenjak primešamo zeleni in jabolkom ter začinimo. Testeno oblogo nadevamo z nadevom. Pito obložimo s trakovi slanine, s katerimi naredimo mrežo. V pečici pečemo 25 do 30 minut. Pito postrežemo toplo.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.