Sestavine

  • 500 g ostre moke
  • 500 g gladke moke
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 dl olja
  • 250 g masla
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 pecilni prašek
  • mleti ali celi orehi (po želji)
  • 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 ° C. Maslo stopimo. V večji posodi zmešamo vse sestavine in jih pregnetemo v srednje mehko testo. Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih pritisnemo ob strgalo, da dobijo obliko svaljka (oblikujemo jih lahko tudi z rokami). Po želji v svaljke vstavimo tudi orehe. Svaljke položimo v namaščen pekač in pečemo 40 minut, da postanejo lepo rumeni.

2.

Sladkor raztopimo v litru v rele v ode, ohladimo in s prelivom prelijemo pečene hurmašice.

hurmašice

Beseda hurmašice izvira iz besede hurma, datelj, saj sladica nanj spomnija po obliki. V Bosni jo poznajo tudi pod imenom brdarice ali hurmadžik.

3