Hruškova pogača z nadevanim listnatim testom

Hruškova pogača z nadevanim listnatim testom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2010
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
obloga
- 150 g kristalnega sladkorja
- 2 žlici hruškovega žganja
- 3 hruške (čvrste sorte)
- sok ½ limone
- ½ žličke cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
testo z nadevom
- 300 g svežega kvašenega listnatega testa
- 100 g kuhanega in grobo nasekljanega kostanja
- 3 žlice zmletega maka
- 2 žlici rozin
Priprava
V teflonskem pekaču s premerom 24 cm počasi segrejemo kristalni sladkor in ga karameliziramo, nato pa zalijemo s hruškovim žganjem.
Hruške olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Hruškove polovice narežemo na centimeter debele rezine in jih porazdelimo v pekač na karameliziran sladkor. Pokapamo z limonovim sokom ter potresemo s cimetom in vaniljevim sladkorjem.
Testo razvaljamo in izrežemo dve okrogli rezini v velikosti modla. En oblat potresemo z nasekljanimi kostanji, makom in rozinami ter pokrijemo z drugim oblatom. Nadevano testo z lopatico položimo na hruške in površino večkrat prebodemo z vilicami.
Pečemo v prej ogreti pečici pri 200 °C približno pol ure. Pogača naj se ohlaja približno 20 minut, nato jo zvrnemo iz modla. Po želji lahko zraven ponudimo čokoladni sladoled ali stepeno sladko smetano.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.