Sestavine

  • 300 g sladkega krhkega testa
  • sveže nariban muškatni orešek
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladkorja demerara
  • moka za delovno površino

poširane hruške

  • 75 g belega kristalnega sladkorja
  • 1 limona
  • 5 strokov kardamoma
  • ½ žličke muškatnega oreška
  • 1 cimetova palčka
  • 3 manjše hruške

nadev

  • 3–4 manjše hruške
  • 75 g belega kristalnega sladkorja
  • 2 žlički koruznega škroba
  • 2 žlici mletih mandljev
  • 150 g jagodičja (npr. malin in robidnic)

ko postrežemo

  • vaniljeva jajčna krema
  • smetana ali sladoled

Priprava

1.

Najprej pripravimo poširane hruške. Limono tanko olupimo z lupilnikom za zelenjavo, da dobimo širše trakove. V veliko kozico vsujemo sladkor in dodamo limonovo lupino, stroke kardamoma, muškatni orešek, cimetovo palčko in 1 liter vode. Pustimo, da mešanica rahlo zavre. Hruške olupimo, jih razpolovimo in jim odstranimo peščišče. Nato jih položimo v tekočino in pokrijemo s papirjem za peko v obliki kroga, da se bodo hruške popolnoma skuhale. Pri zmerni temperaturi kuhamo še 15 minut, tako da tekočina zelo nežno vre. Nato vse skupaj pustimo, da se ohladi. Hruške lahko pripravimo tudi en dan vnaprej in pustimo, da se ohladijo čez noč.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Delovno površino potresemo z malo moke. Testo razvaljamo, tako da se prilega ponvi, pekaču za pite ali plitvemu pekaču s premerom 20 do 23 cm. Na površino testa nastrgamo malo muškatnega oreška in ga z valjarjem vtisnemo v testo. Nato testo preložimo v posodo za peko, ga pritisnemo ob vogale in odstranimo del, ki gleda čez rob. Če želimo, lahko pustimo vrh roba precej naguban. Odvečno testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in ga shranimo v hladilniku. List papirja za peko zmečkamo, ga spet razgrnemo in položimo na testo. Čezenj natresemo plast suhega fižola in pečemo 15 minut. Jajce razžvrkljamo. Fižol in papir za peko odstranimo, premažemo testo z nekaj razžvrkljanega jajca in pekač vrnemo v pečico za 5 minut.

3.

Medtem pripravimo nadev. Hruške olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo. Skupaj s sladkorjem jih damo v majhno kozico in kuhamo, dokler niso tako mehke, da jih lahko zmečkamo s hrbtno stranjo žlice. Odlijemo 3 žlice tekočine, v kateri smo poširali hruške, in jo zmešamo s koruznim škrobom. Mešanico prilijemo hruškovemu nadevu. Še kako minuto ga kuhamo in medtem tlačimo, da se zgosti.

4.

Po pečenem testu potresemo mlete mandlje, jih prelijemo s hruškovim nadevom, tega pa potresemo z jagodičjem. Poširane hruške vzamemo iz tekočine in jih položimo na papirnato brisačo, da se nekoliko osušijo. Nato jih razporedimo po mešanici hrušk in jagodičja, tako da gledajo s prerezano stranjo navzgor. Testo, ki smo ga shranili v hladilniku, izrežemo z modelčki za piškote in koščke razporedimo po vrhu pite. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sladkorjem demerara. Pečemo 45 do 50 minut, dokler ni testo zlato zapečeno, nadev pa brbota. Počakamo, da se pita 10 do 15 minut hladi, in jo nato po želji postrežemo z vaniljevo jajčno kremo, smetano ali sladoledom.

 

Krhko testo

Krhko testo kupimo ali pa ga pripravimo sami: v posodo multipraktika damo 220 g gladke moke, 110 g na koščke narezanega hladnega masla in 25 g sladkorja. Multipraktik vključimo, in ko se masa spremeni v drobtine, dodamo 1 jajce in še naprej mešamo, da se masa sprime v kepo. Če je testo pretrdo, po žličkah dodamo malo mleka. Testo še malo pregnetemo, oblikujemo kepo, zavijemo v prosojno kuhinjsko folijo in damo za najmanj pol ure v hladilnik.

3