Sestavine

  • 140 g stopljenega masla
  • 375 g moke
  • ½ žličke soli
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 175 g sladkorja
  • 6 žlic kakava v prahu
  • 3,5 dl mleka
  • 3 jajca
  • 1 žlička vaniljeve arome

vrhnja plast

  • 450 g svetlega sladkorja muskovado
  • 7 žlic kakava v prahu
  • 2 veliki prgišči penastih bombonov
  • maslo za model
  • stepena sladka smetana ali vaniljev sladoled, ko postrežemo

Priprava

1.

Z maslom premažemo velik model (s prostornino 2 do 3 litre). Moko, sol, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in 6 žlic kakava v prahu stresemo v skledo. V drugi skledi zmešamo mleko, stopljeno maslo, jajca in vaniljo. Suhe in mokre sestavine premešamo in testo stresemo v model. (Če bomo sladico spekli pozneje, jo lahko pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za največ 24 ur.)

2.

Pečico segrejemo na 180 °C in zavremo vodo. Če smo imeli sladico spravljeno v hladilniku, jo vzamemo ven in odkrijemo. Enakomerno jo potresemo s sladkorjem muskovado in kakavom ter prelijemo s 7 dl vrele vode.

3.

Pečemo 35 do 45 minut, dokler sladica ne naraste, v sredini pa je čvrsta. Potresemo jo s penastimi bomboni in jo za nekaj 30-sekundnih intervalov vračamo nazaj v pečico. Penice se morajo samo začeti topiti. Postrežemo takoj – sladica je vroča! – s smetano ali sladoledom.

6