Sestavine

  • 1 liter polnomastnega mleka
  • 350 g svetlega sladkorja muskovado
  • 1 vaniljev strok
  • 150 g svežih rumenjakov (približno od 8 jajc)
  • 350 g mlečne čokolade s 30–35 % kakava
  • 250 g temne čokolade s 70 % kakava
  • 50 g akacijevega medu
  • 140 g dobrega ruma, npr. matusalem
  • 140 g pomarančnega likerja, najbolje grand marnier

Priprava

1.

Mleko nalijemo v kozico, dodamo sladkor in po dolgem prerezan vaniljev strok ter zavremo. Strok odstranimo in prihranimo. V vrelo mleko stresemo rumenjake in takoj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom, da ne zakrknejo. Segreti se morajo nad 65 °C, a ne nad 75 °C. Preverimo s termometrom; če je temperatura nižja, mešanico pristavimo na zmeren ogenj. Ves čas mešamo, da se mešanica ne sesiri. Odstavimo.

2.

Čokoladi nasekljamo, dodamo ju v vroče mleko z rumenjaki in zmešamo, da se popolnoma stopita. Spet si lahko pomagamo s paličnim mešalnikom. Dodamo med, rum in pomarančni liker ter prihranjeni vaniljev strok. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, tako da se dotika površine, in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan liker nalijemo v steklenice, dobro zapremo in za največ en mesec shranimo v hladilnik – čeprav ga bomo prej spili.

3