Sestavine

  • 150 g masla
  • 150 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 2 rumenjaka
  • šilce hruškovega žganja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 250 g gladke moke
  • noževa konica pecilnega praška
  • 1,5 dl mleka
  • 6–8 čvrstih debelih hrušk
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Mlačno maslo močno penasto umešamo s sladkorjem v prahu, soljo in vaniljevim sladkorjem. Postopoma vmešamo jajca in oba rumenjaka. Maso ponovno penasto stepemo in vmešamo hruškovo žganje. Moko presejemo s pecilnim praškom in kakavom, nato jo po žlicah, izmenično z mlekom, vmešamo v masleno zmes. Ognjevaren model obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 °C.

2.

Hruške operemo, o lupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Kakavovo maso napolnimo v model; površino lepo zgladimo in tesno obložimo s hruškami, ki morajo biti z rezno stranjo obrnjene navzgor. Kolač pečemo v prej ogreti pečici približno 50 minut; nato naj se v modlu ohladi. Dobro ohlajen kolač vzamemo iz modla, odstranimo papir, rahlo potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na primerne kose.

5