Sestavine

  • 2 čebuli
  • 500 g jajčevcev
  • 1 dl oljčnega olja in še malo za premaz
  • 2 stroka česna
  • 10 podolgovatih paradižnikov na vitici
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • ščep sladkorja
  • šopek kopra
  • 2 žlički suhe mete
  • kanec rdečega vinskega kisa
  • 100 g datljev sorte medjool
  • 14 listov tankega vlečenega testa
  • 100 g stopljenega masla
  • 50 g mandljevih lističev
  • 200 g sira feta
  • 6 žlic medu
  • sol
  • humus in zelena solata za prilogo sesekljane olive kalamata, ko postrežemo

Priprava

1.

Čebuli razpolovimo in ju narežemo na tanke trakove. Jajčevce po dolgem narežemo na ½ cm debele rezine. Česen drobno sesekljamo. Paradižnike za nekaj sekund potopimo v krop, jih olupimo in grobo nasekljamo.

2.

V veliki težki kozici na nizki temperaturi segrejemo oljčno olje in na njem pražimo čebulo, dokler ni mehka in lepljiva – to lahko traja do 30 minut.

3.

Medtem močno segrejemo rebrasto ponev. Nekaj rezin jajčevcev premažemo z malo olja, posolimo in na močnem ognju pečemo 5 do 7 minut, da so jajčevci ožgani in pečeni, sredi peke jih obrnemo. Preložimo jih na kuhinjski papir in spečemo še preostale rezine.

4.

K čebuli dodamo česen, cimet in paradižnikovo mezgo ter pražimo še 2  minuti. Dodamo paradižnik, sladkor, sesekljan koper, meto, kis in dober ščep soli. Zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 10 minut, da se zgosti. Po okusu še dosolimo in pustimo, da se ohladi. (Omako lahko pripravimo do 2 dni vnaprej.)

5.

Pečico segrejemo na 180 °C. Datlje izkoščičimo in narežemo na tanke rezine. Testo razvijemo in ga pokrijemo z vlažno krpo, da se ne izsuši. Pekač velikosti približno 30 x 20 cm namažemo s stopljenim maslom. Obložimo ga z listom vlečenega testa (če je prevelik, ga obrežemo), ga premažemo z maslom in ponavljamo, da dobimo 6 plasti testa. Na testo razprostremo polovico paradižnikove mešanice, posujemo s polovico datljev, mandljevih lističev in nadrobljene fete in prekrijemo s polovico rezin jajčevcev. Na to položimo 4 liste vlečenega testa, vsakega premažemo z maslom, nanje razprostremo drugo polovico paradižnikove mešanice, posujemo s preostalimi datlji, mandlji in feto ter obložimo s preostalimi rezinami jajčevcev. Na vrh položimo preostale 4 liste vlečenega testa, premazane z maslom.

6.

Vrhnjo plast testa narahlo zarežemo v obliki rombov, velikih približno 5  x  10  cm. Premažemo s preostalim maslom, poškropimo z malo vode in pečemo 35 do 45 minut oziroma tako dolgo, da se zlato rjavo obarva. Preden postrežemo, pustimo, da se malo ohladi, nato vsako porcijo pokapljamo z malo medu. Ponudimo s humusom in mešano zeleno solato, zabeljeno z oljčnim oljem in limonovim sokom. Zraven postrežemo sesekljane olive.

5