Krompirjeva tortilja
Španska krompirjeva omleta s karamelizirano čebulo
Krompirjeva tortilja
Španska krompirjeva omleta s karamelizirano čebulo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ČAS PRIPRAVE: 55 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 veliki čebuli
- 5 žlic oljčnega olja
- 800 g krompirja
- 6 velikih jajc
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Čebulo in krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja, dodamo čebulo in malo soli ter na nizki temperaturi počasi pražimo približno 20 minut.
Rezine krompirja damo v nizek pekač, pokapljamo s tremi žlicami oljčnega olja, solimo in premešamo. Krompir pečemo v pečici 15 minut, da se zmehča, vendar se še ne zapeče rjavo.
V večji skledi zmešamo jajca s soljo in poprom. Dodamo pripravljeno čebulo in krompir ter premešamo. V globlji ponvi s premerom približno 20 cm segrejemo preostalo žlico oljčnega olja in prilijemo maso. Pražimo na nizki temperaturi 20 do 25 minut.
Ko je skoraj vsa tekočina jajc izhlapela, moramo tortiljo obrniti, da se zapeče tudi zgornja stran. Ponev pokrijemo z večjim krožnikom, tortiljo obrnemo, nato jo takoj vrnemo v ponev in pražimo še 3 do 4 minute. Če imamo ognjevarno ponev, jo lahko damo v pečico na zgornjo rešetko in tam zapečemo zgornjo plast. Tortiljo narežemo in postrežemo še toplo ali na sobni temperaturi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.