Ajo blanco
Španska hladna mandljeva juha
Ajo blanco
Španska hladna mandljeva juha
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 5 min + hlajenje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g blanširanih mandljev
- ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna (ali 1 ½ za ljubitelje česna)
- 1 ½ žlice rdečega vinskega kisa
- 1 žlička soli
- ekstra deviško oljčno olje in sveže zmlet črni poper, ko postrežemo
Priprava
V blenderju (ali s paličnim mešalnikom) čim bolj temeljito zmešamo vse sestavine s 5 dl vode.
Juho postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, da se popolnoma ohladi in se okusi prepojijo, nato jo razdelimo v skodele, pokapamo z dobrim oljčnim oljem in čez nameljemo malo popra.
Nasvet
Ajo blanco je tradicionalna hladna juha iz španske pokrajine Andaluzije in je po izvoru še starejša kot slavnejša juha gaspačo, saj jo pripravljajo že od mavrskih časov. Avtentična različica vsebuje tudi v mleko ali vodo namočeno sredico starega kruha. Vodo v receptu lahko v celoti ali delno nadomestimo z mlekom, juho pa po želji okrasimo z grozdjem, jabolkom, kumaro …
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.