Sestavine

  • 200 g blanširanih mandljev
  • ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 strok česna (ali 1 ½ za ljubitelje česna)
  • 1 ½ žlice rdečega vinskega kisa
  • 1 žlička soli
  • ekstra deviško oljčno olje in sveže zmlet črni poper, ko postrežemo

Priprava

1.

V blenderju (ali s paličnim mešalnikom) čim bolj temeljito zmešamo vse sestavine s 5 dl vode.

2.

Juho postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, da se popolnoma ohladi in se okusi prepojijo, nato jo razdelimo v skodele, pokapamo z dobrim oljčnim oljem in čez nameljemo malo popra.

Nasvet

Ajo blanco je tradicionalna hladna juha iz španske pokrajine Andaluzije in je po izvoru še starejša kot slavnejša juha gaspačo, saj jo pripravljajo že od mavrskih časov. Avtentična različica vsebuje tudi v mleko ali vodo namočeno sredico starega kruha. Vodo v receptu lahko v celoti ali delno nadomestimo z mlekom, juho pa po želji okrasimo z grozdjem, jabolkom, kumaro …

2