Največ točk so inšpektorji za leto 2024 podelili Hiši Franko, ki z 18,5 točke kraljuje na vrhu seznama dobitnikov 4 kap. Teh je skupno kar deset, medtem ko je vodič za letos zabeležil 30 restavracij s 3 kapami. Posebne nazive so prejeli tudi vrhunski chefi in njihove ekipe, ki so si z neomajno predanostjo slovenski kulinarični tradiciji in ustvarjalnosti zaslužili posebno omembo.

»Poslanstvo Gault&Millau je že od vsega začetka, dobrega pol stoletja torej, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov,« je na gala podelitvi priznanj v Hotelu Slon poudarila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, in dodala: »Naš pogled je vedno usmerjen naprej, v prihodnost, pa tudi izven ustaljenih poti.«

Chef leta je postal David Žefran iz Restavracije Milka

Kdaj bo podeljenih 20 točk?

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija restavracije po Sloveniji obiskujejo skozi vse leto, brez najave, anonimno. Svojo izkušnjo celovito ovrednotijo – od prihoda do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje – ter restavracijo nagradijo z maksimalno 20 točkami. Meja za podelitev t. i. kap je 11 točk, kar pomeni, da je že ena kapa za restavracijo lepo priznanje. »V Sloveniji sicer še nismo podelili pet kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije pa se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu,« dodaja Mira Šemić.

Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak Olaj je poudarila: »Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile. Njen uspeh je močno zasidran v trajnostnem pristopu, ki ga odraža tudi znak Slovenia Green Cuisine. Kot direktorica Slovenske turistične organizacije sem izredno ponosna, da sodelujemo z Gault&Millau pri dvigovanju prepoznavnosti naše hrane in vin na svetovni ravni. Skupaj širimo glas o dosežkih, ki odsevajo bogastvo naše kulinarične dediščine in inovativnost naših chefov. Iskrene čestitke vsem, ki s svojim delom in zavezanostjo k odličnosti pomembno prispevajo k promociji Slovenije kot destinacije vrhunske gastronomije.«

Mladi talent Rok Smonkar s Posestva Gjerkeš

Posebna priznanja:

  • Chef leta: David Žefran, Restavracija Milka, Kranjska Gora
  • Chef prihodnosti: Ago Špacapan, Špacapanova hiša, Komen
  • Chef tradicije: Simo Komel, Bistro Grad Štanjel, Štanjel
  • Mladi talent: Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
  • Najboljša slaščičarja: Saša Mišič in Matevž Kmet, Restavracija Cubo, Ljubljana
  • Najboljši POP: Etno hiša Baščaršija, Maribor
  • Najboljši sommelier/natakar: Andrej Kurež, Restavracija Hotela Marina, Izola

Najboljše restavracije:

Prejemniki 4 kap:

  • Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18,5/20
  • Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20
  • Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17,5/20
  • Restavracija Strelec, Ljubljana, 17,5/20
  • Restavracija Mak, Maribor, 17/20
  • Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20
  • JB restavracija, Ljubljana, 17/20

Prejemniki 3 kap:

  • DAM restavracija, Nova Gorica, 16,5/20
  • Galerija okusov, Novo Celje, 16,5/20
  • Gostilna Mahorčič, Rodik, 16,5/20
  • Gostilna Repovž, Šentjanž, 16,5/20
  • Restavracija COB, Portorož, 16/20
  • Špacapanova hiša, Komen, 16/20
  • Bistro Grad Štanjel, Štanjel, 15,5/20
  • Danilo – gostilna in vinoteka, Reteče, 15,5/20
  • Gostilna Krištof, Predoslje, 15,5/20
  • Gostilna Rajh, Murska Sobota, 15,5/20
  • Hiša Fink, Novo mesto, 15,5/20
  • Hiša Linhart, Radovljica, 15,5/20
  • Majerija, Slap, 15,5/20
  • Restavracija Calypso, Nova Gorica, 15,5/20
  • Restavracija Cubo, Ljubljana, 15,5/20
  • Restavracija Harfa, Ljubljana, 15,5/20
  • Restavracija Mangrt, Log pod Mangartom, 15,5/20
  • Restavracija Rizibizi, Portorož, 15,5/20
  • Bistro Štorja, Postojna, 15/20
  • Gostilna As, Ljubljana, 15/20
  • Gostilna Jež, Jagnjenica, 15/20
  • Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve, 15/20
  • Gostilna Vovko, Ratež, 15/20
  • Hiša Krasna, Lokev, 15/20
  • Miza za štiri, Zgornja Polskava, 15/20
  • Pen Klub restavracija, Ljubljana, 15/20
  • Restavracija Dveri-Pax, Jarenina, 15/20
  • Restavracija Hotela Marina, Izola , 15/20
  • Restavracija Spargus, Špitalič pri Slovenskih Konjicah, 15/20
  • Restavracija Sophia, Portorož, 15/20

Napovedane novosti

Rumeni vodnik, ki nagovarja ljubitelje gastronomije z vsega sveta, je paradni konj Gault&Millau, a nikakor ne edini projekt. Gault&Millau Slovenija svojo vpetost v slovensko okolje, svojo predanost gastronomiji in skrb za njeno prihodnost že nekaj let uresničuje tudi s projektom Gault&Millau Znanje pod kapo, spletno učilnico za vse bodoče kuharje, sommelierje in natakarje, v kateri znanje delijo najbolj prepoznavna imena slovenske gastronomske scene.