Led s cvetjem, sadjem ali zelišči

V ledene kocke lahko ujamemo drobno jagodičje, narezane rezine najljubših sadežev, listke zelišč in začimbe (timijan, meta, melisa, rožmarin, rdeč poper …) ali užitne cvetove (sivka, vrtnice, kamilice …). V modelčke vlijemo vodo, nato pa vanjo previdno položimo izbrane dodatke. Pri tem si lahko pomagamo tudi s pinceto. Če želimo popolnoma prozorne ledene kocke, vodo prej dvakrat prevremo in še vročo nalijemo v modelčke.

Namig: to poletje so priljubljene velikanske ledene kocke. Modelčke dobite v bolje založenih trgovinah.

Zamrznjena kava

Ljubitelji kave boste gotovo navdušeni nad ledenimi kavnimi kockami. Kavo vlijemo v modelčke za led in zamrznemo. Uporabimo jih v poletnih kavnih napitkih, da ohranijo intenziven okus in jih ne razredčimo z vodo.

Ledeno kavo si lahko popestrimo tudi s kockami zamrznjenega kokosovega mleka. Z njimi lahko ohladimo tudi črni čaj, ki mu dodamo še malo vanilje.

Namig: pripravite si še pravo sicilijansko kavno granito.

Zdrobljen led

Če nimamo strojčka za drobljenje ledu, si lahko zdrobljen led za fine koktajle pripravimo tudi drugače. V vrečko z zapiralom do polovice nalijemo vodo. Položimo jo v zamrzovalnik, da voda zamrzne v led ploščate oblike. Vrečko zavijemo v kuhinjsko krpo in led zdrobimo z valjarjem. Na enak način zdrobimo tudi ledene kocke ali pa jih potolčemo s pestilom ali batom za koktajle.

Namig: Zdrobljeni led lahko pripravimo tudi v mešalniku za koktajle – recept za osvežujoči froze poiščite v poletni številki revije Dober tek.

Zamrznjen sok ali sadna kaša

Zakaj bi zamrzovali samo vodo? V modelčke za led preprosto vlijemo najrazličnejše sokove in sirupe ali pa zamrznemo sadno kašo. Zrelo sadje (maline, marelice, mango …) zmeljemo v mešalniku in kašo vlijemo v modelčke za led. Pisane kocke nato pa dodamo vodi, ledenemu čaju, zmešančkom, jogurtovim napitkom in drugim osvežilnim poletnim pijačam.

Namig: preizkusite ledeni zeleni čaj z zamrznjenim brusničnim sokom ali mlečni zmešanček z zamrznjenimi mangovimi kockami.

OZNAKE