Sestavine

  • 2 očiščeni stebli belušne zelene z listi
  • 1 zelena paprika brez peclja, semen in vmesnih kožic
  • 350 g očiščenih bučk
  • 120 g toasta brez skorje
  • 1 očiščen strok zelenega čilija
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička kristalnega sladkorja
  • 150 g rahlo prepraženih orehovih jedrc
  • 200 g mlade špinače
  • 25 g lističev bazilike
  • 20 g peteršiljevih lističev
  • 4 žlice belega vinskega kisa
  • 2,2 dl oljčnega olja
  • 1 dl navadnega jogurta
  • 3,5 dl bistre zelenjavne juhe
  • 250 g ledenih kock
  • 2 žlički soli
  • poper

kruhove kocke

  • 150 g črnega kruha (narezanega na 1 cm velike kocke)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol

Priprava

1.

Grobo narežemo zeleno, papriko, bučke, toast, čili in česen. Vse sestavine stresemo v posodo sekljalnika. Dodamo kristalni sladkor, orehova jedrca, špinačo, baziliko, peteršilj, kis, olje, jogurt, zelenjavno juho, polovično količino ledenih kock, sol in poper ter vse dobro sesekljamo. Po potrebi dodamo nekaj juhe, da dobimo želeno gostoto; po okusu začinimo.

2.

Na koncu dodamo še preostale ledene kocke, na hitro zmiksamo in juho nalijemo v krožnike. Zraven odlično teknejo kocke črnega kruha, ki jih prepražimo na oljčnem olju in rahlo posolimo. Juho po želji pokapamo z oljčnim oljem.

24