Prečvrsta marmelada
piše: Eva Lunc
23
V: Skuhala sem marmelado iz mešanega sadja in jo vložila v kozarčke, vendar je zelo čvrsta. Kaj bi lahko bi razlog za to? In kako jo lahko razredčim, da bo lepo mazljiva?
O: Pri kuhanju marmelade je pomembno, da imamo pravo razmerje sadja, sladkorja in pektina. Če jo kuhamo predolgo, povre preveč tekočine, kar vpliva na to razmerje in je zato marmelada prečvrsta. Nasprotno pa ob prekratkem kuhanju v marmeladi ostane preveč tekočine in se morda sploh ne strdi. Prečvrsto marmelado lahko iz kozarčkov preložite v kozico, dodate malo vode (dve ali tri žlice na pol kilograma marmelade) in jo zelo počasi segrejete, da zavre (pozor, na premočnem ognju se bo prismodila!). Ko se razpusti, je ne kuhajte več, temveč jo takoj odstavite in jo spet naložite v sterilizirane kozarce. Najbolje, da to najprej poskusite z enim kozarčkom marmelade, in če vam uspe, na enak način razredčite še preostalo. Če pa vam marmelade ne uspe razredčiti, nič hudega, verjetno je vseeno okusna. Če vam ni všeč tekstura, jo pač porabite za peko.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.