Videli ste topinambur, trajnico s podolgovatimi grčastimi gomolji, ki hitro prerašča mnoga nevzdrževana zemljišča, k sreči pa tudi miselnost, da je to hrana za reveže. Topinambur si v zadnjih letih zanesljivo in upravičeno utira pot tudi na bolj prefinjene jedilnike.

Topinambur nosi mnogo imen. Pri nas mu pravimo laška, papeževa ali celo svinjska repa, pa tudi ameriški krompir, gomoljasta sončnica in čičoka, v angleščini pa je poznan tudi kot sunchoke ali jerusalem arthicoke, čeprav ni povezan niti z Jeruzalemom (domačim ali tujim) niti z artičokami.

Topinambur izhaja iz Severne Amerike, v Evropo pa so ga kot okrasno rastlino prinesli v 17. stoletju. V 19. stoletju se je prek Italije njegova raba uveljavila tudi pri nas, in sicer predvsem kot krma za živino. Kmalu so ugotovili, da so raznobarvni gomolji (od belih, rjavih pa do vijoličastih) zaradi visoke vsebnosti vode lažje prebavljivi, hkrati pa vsebujejo precej inulina. Gre za ogljikov hidrat, sestavljen iz fruktoze, ki ga naše telo lažje presnavlja, ne da bi se pretirano povečala raven inzulina v krvi. Zaradi ugodnih vplivov na zdravje je topinambur zato hitro postal klasična izbira jesensko obarvanih jedilnikov. Poleg tega, da ga priporočajo sladkornim bolnikom, topinambur zaradi visoke vsebnosti beljakovin, mineralov in vitaminov pomaga prebavi, zmanjšuje tek in niža raven krvnega tlaka.

Gomolje obiramo jeseni, najpogosteje ob koncu oktobra, v predelih brez snega pa vse do marca. Najbolje jih je izkopavati sproti, saj niso najprimernejši za shranjevanje – v temnih, hladnejših prostorih zdržijo le do 10 dni.

Rižota s topinamburjem

Sladkast okus in vsestranska raba

Topinambur se večinoma uporablja na enake načine kot krompir ali cvetača, njegov okus pa je sladkast in oreškast. Surovega, ki je tudi najbolj zdrav, lahko uporabimo za solato, lahko ga vložimo ali posušimo, skuhamo ali spečemo. Iz njega pripravljamo vseh vrst jedi, od namazov, juh, prilog, omak do kruha, marmelad in celo sladoleda. Dodaja se ga tudi sadnim sokovom in iz njega kuha žganje. Če je topinambur našel svoje mesto na krožnikih restavracij, ki se lahko pohvalijo z Michelinovimi zvezdicami, ni vrag, da se ne bi tudi vi z njim prav dobro znašli.

OZNAKE