Aktivnosti, ki bodo tokrat že osmo leto zapored sočasno potekale po vsem svetu, bodo znova predstavile najboljše okuse in tradicije kulinarike Made in Italy ter ozaveščale o njeni pristnosti. Osrednja tema Za mizo z italijansko kulinariko: dobro počutje z okusom se bo letos osredotočala na izvrstne okuse in dobro počutje, ki so temeljni elementi italijanske kulinarike. Ta združuje kakovostne sestavine, ki tvorijo osnovo mediteranske diete, enega najbolj zdravih načinov prehranjevanja. Pobuda, ki jo podpira italijansko ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje se bo poleg širjenja znanja o italijanski kulinarični tradiciji in odličnih sestavinah tudi letos osredotočila na opozarjanje pred pojavom, poimenovanim Italian Sounding (italijansko zveneče). Še vedno je namreč veliko ne-italijanskih podjetij, proizvajalcev živil, ki na nedovoljen način spominjajo na italijanske izdelke: po imenu, etiketi ali fotografi jah znanih krajev in seveda barvah italijanske zastave na embalaži.

V okviru Tedna italijanske kulinarike v svetu se bodo med 13. in 19. novembrom odvijali številni dogodki. Večer v priznani ljubljanski restavraciji z Lokando Devetak, ki kulinarično tradicijo ohranja že 150 let, bo posvečen gastronomskim posebnostim goriške regije in pomembnosti čezmejnega sodelovanja, saj bosta Gorica in Nova Gorica v letu 2025 skupaj nosili naziv Evropske prestolnice kulture. Tudi vinska spremljava bo pričala o povezanosti – grozdje za izbrano penino Sinefi nis Rebolium je namreč nabrano v dragocenih italijanskih in slovenskih vinogradih ter simbol mednarodnega sodelovanja v znamenju odličnosti in vrednotenja ozemlja. Večer, ki bo potekal pod okriljem veleposlaništva Italije v Ljubljani, bo organizirala Italian Trade Agency. Letošnji Teden italijanske kulinarike bodo s tradicionalnimi italijanskimi izdelki in specialitetami obeležili tudi na Slovenskem festivalu vin, ki bo potekal 16. in 17. novembra v Cankarjevem domu v Ljubljani.

OZNAKE