Sestavine

  • 4 zrele hruške
  • 100 g rikote
  • ½ žličke cimeta
  • ½ žličke cimeta
  • 8 krhkih mandljevih piškotov (amarettov)
  • tekoči med, ko postrežemo

Priprava

1.

Hruške podolgem razpolovimo in jih razporedimo po večjem pekaču. S čajno žličko jim odstranimo peščišče in v sredino vsake naredimo vdolbino. Če so hruške čvrste, bomo za to morda potrebovali oster nož. Vsako vdolbino napolnimo z zvrhano čajno žličko rikote, nato pa jih potresemo s cimetom in pokapamo z nekaj medu.

2.

Pečico segrejemo n a 190 °C in hruške pečemo 10 minut. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem zdrobimo v grobe drobtine. Ko hruške vzamemo iz pečice, jih potresemo s piškotnimi drobtinami, nato pa jih vrnemo v pečico za 10 minut oziroma za tako dolgo, da se zmehčajo, drobtine pa se zlato zapečejo. Tik preden postrežemo, hruške pokapamo z medom.

Različica z vloženimi hruškami

Odcedimo 800 g vloženih hrušk; nekaj soka shranimo. Hruške grobo narežemo in jih v večji servirni skledi zmešamo z medom in 6 amaretti. Prelijemo z malce prihranjenega soka in potresemo s cimetom. Na vse skupaj z žlico nadevamo 6 dl jajčne kreme. 100 g rikote in 1,5 dl sladke smetane stepemo in po okusu dodajamo sladkor v prahu, nato pa mešanico nadevamo na plast jajčne kreme. Potresemo s preostalimi zdrobljenimi piškoti.

Jajčna krema

V kozici segrejemo 5 dl mleka in ga tik preden zavre, odstavimo. V skledi stepemo 4 rumenjake, 50 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici koruznega škroba in 1 žlico bele moke. Mešanici počasi dodajamo mleko in pri tem ves čas stepamo. Vse skupaj vlijemo nazaj v kozico in na nizki temperaturi počasi segrevamo ter mešamo približno 5 minut. Ko se bo jajčna krema začela gostiti, jo odstavimo.

2