Te začimbe vas bodo pogrele
Članek je objavljen v reviji Dober tek, februar 2016

V hladnejših dneh se lahko pogrejemo ne le s toplo hrano in pijačo, ampak tudi z določenimi začimbami. Črni in kajenski poper, cimet, ingver, čili, muškatni orešek ter ostra drobljena paprika bodo dvignili temperaturo, pa tudi zdravilne lastnosti imajo. Ravno prav za tale letni čas!
Začimbe so tista popestritev, ki jedem pričarajo čudovite dodatne okuse. Poleg tega pa nas pozimi lahko tudi pogrejejo.
Črni poper
Črni poper z aromo in ostrino popestri skoraj vsako slano jed. Odlično se dopolnjuje s česnom, čebulo in vsemi dišavnicami. S črnim poprom začinimo močnejše jedi (rdeče meso, temne omake), v lažje jedi pa dajemo milejši, beli poper. Mleti poper (najboljši je sveže zmlet) dodajamo jedem na koncu, cela zrna pa na začetku kuhanja. Poper spodbuja tek, dviguje krvni pritisk, deluje poživljajoče. Pomirja prehlad in dviguje telesno temperaturo. Še danes je »kralj začimb«, stoletja je bil najdražja začimba in srčika trgovine z začimbami, zaradi njega so se bile vojne.
Recepti s črnim poprom
- Mesne ruladice s testeninskim nadevom in poprovo omako
- Poprov steak s pečenim peteršiljevim krompirjem
- Poprova govedina
Cimet
Cimet spada med najstarejše in najbolj priljubljene začimbe. Pridobivajo ga iz tanke notranje plasti skorje cimetovega drevesa, ki jo posušijo in zvijejo v paličice ali zmeljejo v prah. Za deželo najboljšega cimeta še danes velja Šrilanka. Cimet uporabljamo predvsem pri pripravi sladkih in sadnih jedi. S celim cimetom odišavimo in začinimo kompote, mlečne pijače in kuhano vino, mletega pa dodajamo v pecivo in razne mlečne in močnate jedi. Uporabljamo ga tudi za posip sadnih cmokov. Cimetove palčke dodajamo vročim napitkom – kavi, kuhanemu vinu in vroči čokoladi za boljšo aromo. Cimet pospešuje prebavo in preprečuje napenjanje. Že v starem Egiptu so ga uporabljali v zdravilne namene, pa tudi za aromo pijačam, ker naj bi pomagal pri uničevanju bacilov v vodi. Uporabljali so ga tudi za balzamiranje, v starem svetu pa je bil cimet bolj cenjen kot zlato.
Recepti s cimetom

Posebno razvajanje je vroča čokolada na cimetovi palčki.
Čili
Čili je ostra začimba iz rodu paprik. Jedem daje ostrino, obenem pa v ozadju pušča prijetno aromo in ojača vse druge okuse in arome. Je sestavina vseh ostrih začimbnih omak (čilijevih, tabaska), ki jih dodajamo v razne omake le po kapljicah. Ljubitelji začinjenih jedi z njim začinjajo golaže, omake, juhe, mesni fondi in meso, pečeno na žaru. Tipična jed, kjer čili ne sme manjkati, je chilli con carne.
Čili pospešuje krvni obtok in ima protivnetni učinek. Pikantna hrana naj bi tudi povzročala sproščanje hormonov sreče.
Recepti s čilijem
Ingver
Kaj bi azijska kuhinja brez te začimbe? Poda se tako v sladke jedi – sadne solate, posebno z jabolki in bananami, mešani kompot, jabolčno čežano, kolače, pečena jabolka, nadevana z medom in orehi, medenjake … – kot tudi v pikantne jedi. Je ena od sestavin mešanice začimb kari. Primeren je za začinjanje raznih omak, juh in zelenjave. Dobro se ujema z vsemi eksotičnimi začimbami – s cimetom, kardamomom, koriandrom, klinčki in vaniljo. Ima močno aromo, zato ga dodajajmo previdno.
Če ga zaužijemo ob pravem času, prežene morsko bolezen, olajšuje prebavo, je antiseptik, znan je kot afrodiziak, deluje tudi kot antioksidant, nas ogreje in dviguje krvni pritisk.
Recepti z ingverjem
- Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom
- Vloženi ingver v sirupu
- Piškotasto pecivo z limono in ingverjem

Ingver je koristen tudi za imunski sistem.
Kajenski poper
Kajenski poper pravzaprav ni poper, ampak gre za zelo pekočo vrsto čilija, kajensko papriko, posušeno in zmleto v prah. Bolj kot za aromo in okus poskrbi za jasno, močno ostrino v mesnih, ribjih in zelenjavnih jedeh, predvsem v vzhodnoazijski in latinskoameriški kuhinji. Uporabljamo ga varčno, v ščepcih, sicer ga je lahko hitro preveč.
Ime je verjetno dobil po reki oziroma mestu Cayenne v Francoski Gvajani na južnoameriški celini, od koder izvira. Priljubljen je v ljudskem zdravilstvu, saj mu pripisujejo številne zdravilne učinke.
Recepti s kajenskim poprom
Muškatni orešek
Muškatni orešek je seme tropskega drevesa, ki je doma z dišavnih otokov – Moluških otokov. Spada med priljubljene začimbe za začinjanje goveje juhe, ovčetine, svinjine, teletine, sirovih in čebulnih omak, bešamela, špinačne in krompirjeve juhe ter nekaterih vrst peciva in sladkih krem. Njegova aroma je močna, zato ga dodajajmo previdno, v zmernih količinah, in sicer med pripravo, da se lahko oblikuje polna aroma. Najboljši je sveže nariban.
Muškatni orešek poživlja telo in duha, je afrodiziak, dober pa je tudi za prebavo. Manj znano je, da to začimbo uvrščamo tudi med droge s halucinogenim učinkom.
Recept z muškatnim oreškom

Brez muškatnega oreška ni bešamelne omake.
Ostra paprika
Po okusu ločimo sladko, srednje ostro in ostro papriko. Jedem daje rdečo barvo, ostra pa tudi ostrino. Z njo začinjamo zlasti golaže (krompirjevega, gobovega, govejega, segedinskega …), paprikaš, prebranec, pikantne juhe in omake, ki jih ponudimo k pečenemu mesu. Sladko papriko dodajamo jedem na začetku, ostro pa pred koncem kuhanja.
Paprika vsebuje veliko vitamina C, je odličen vir betakarotenov, učinkovita je pri pospeševanju krvnega obtoka, spodbuja apetit in deluje protivnetno.
Recept z mleto papriko
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.