Sestavine

  • 2 sveži potočni zlatovčici po 300 g
  • sol
  • poper
  • 1 žlica provansalske zeliščne mešanice
  • 4 žlice oljčnega olja
  • maslo za peko rib
  • 100 g jušne zelenjave (korenček, zelena, por, čebula)
  • 0,6 dl belega vina
  • 1 šalotka
  • 20 g masla ali margarine
  • 20 g gladke moke
  • 100 g pire
  • 1 žlica masla ali margarine
  • 100 g sezonske zelenjave (npr. korenje, bučka, zelena, grah)
  • 2 žlici smetane

Priprava

1.

Zlatovčici filetiramo, odstranimo kosti in kožo z ostrim nožem poševno zarežemo. Kosti in odrezke prihranimo za osnovo. Fileje natremo s soljo, poprom in zelišči ter jih premažemo z oljčnim oljem. Pokrijemo jih s folijo in pustimo v marinadi približno 8 ur.

2.

Jušno zelenjavo operemo oziroma olupimo in z ribjimi kostmi, odrezki, belim vinom in približno četrt litra vode damo v kozico in zavremo. Pokrito počasi kuhljamo 25 minut. Šalotko olupimo, drobno narežemo in jo na maslu zarumenimo. Pomokamo in naredimo svetlo prežganje. Ribjo osnovo precedimo in z njo zalijemo prežganje.

3.

Piro na maslu prepražimo, zalijemo z vodo ali juho in dušimo. Sezonsko zelenjavo operemo, očistimo, narežemo na primerne kose in jo dodamo k piri; posolimo, popopramo in pokrito počasi kuhamo. Na koncu pirino rižoto izboljšamo z ribjim prežganjem in smetano.

4.

Ribje fileje previdno popečemo na vročem maslu in jih serviramo s piro in zelenjavo.

17